Протест в Карлово заради Куршум джамия
Протест в Карлово заради Куршум джамия / снимка: DarikNews.bg

Над 3000 карловци протестираха мирно в града на Апостола срещу съдебното решение Куршум джамия да бъда дадена на Главно мюфтийство.  Протестът, организиран в социалната мрежа, започна с благословията на местен свещеник. Премина без инциденти и етническо напрежение.

Хората изпълниха площад "20 юли". Дойдоха местни и хора от съседните градове. Имаше и футболни фенове и членове на Сдружението на футболните привърженици, които се събраха, за да заявят волята си сградата на бившата Куршум джамия и градинката около нея да останат общинска собственост.

В подписката в защита на Куршум джамия вече има над 12 000 души. Политическите групи в Карлово се обединиха в каузата за запазването на емблематичното за града място.

"България най-много ще я заболи, ако до родната къща на Васил Левски има действаща джамия и няма да позволим това", каза на площада председателят на местния парламент Стойо Карагенски.

Хората заявиха, че ако няма резултат от днешните им действия, са готови да изразят недоволството си и пред Апелативния съд в Пловдив.

Кaрловският кмет Емил Кабаиванов обжалва решението на Окръжен съд Пловдив, с което джамията се дава на Главното мюфтийство. Той написа и писмо до мюфтийството с искане да оттегли съдебния иск за придобиване на Куршум джамия.

Други новини от Пловдив