148-и ден протести срещу кабинета „Орешарски, студентите се готвят за неделя
148-и ден протести срещу кабинета „Орешарски, студентите се готвят за неделя / снимки: DarikNews.bg
148-и ден продължават протестите срещу правителството на Орешарски
68089
148-и ден продължават протестите срещу правителството на Орешарски
  • 148-и ден продължават протестите срещу правителството на Орешарски

За 148-а вечер недоволни от управлението излязоха на улицата в знак на протест и с искане за незабавната оставка на кабинета „Орешарски".

Както в последно време се случва, #ДАНСwithme се се обедини с протеста на студентите, които от 23 октомври са окупирали Софийския университет в знак на недоволство срещу решението на Конституционния съд да запази депутатските права на Делян Пеевски.

Към 19:00 ч. студентите блокираха движението пред Ректората с призиви за оставка.

„Преправяме път към бъдещето" бе основен лозунг, който стана начело на редиците на младите. Сред тях бяха и представители на Медицинския университет, както и студенти от Архитектурния университет. Несъмнено най-атрактивни бяха възпитаниците на НАТФИЗ, които бяха предвождани от момче, облечено като СуперМен. Те обясниха, че това е техният СуперСтудент, който носи искане за оставка, адресирано от самия Пламен Орешарски, който очаква само своя подпис.

За да бъде нанесен символичния подпис, обаче, недоволните трябваше да минат покрай Народното събрание, за да стигнат до сградата на Министерски съвет. А за да бъде Супер Студентът истински, се наложи четири момчета да го вдигнат на ръце и да го пренесат до Ларгото.

След това хората се върнаха обратно пред сградата на Ректората и продължиха към Орлов мост, който бе за кратко блокиран. Малко по-късно една част от протестиращите си тръгнаха, а другите се върнаха пред Ректората, като движението на Орлов мост бе пуснато.

Малка група се насочи към сградата на Народното събрание, друга - остана пред Софийския университет, а повечето хора се разотидоха.

Накрая група недоволни отидоха и пред БНТ. Пред телевизията дойде и лидерът на Атака Волен Сидеров, защото, по думите му, протестиращите са отправили заплахи към Десислав Чукалов, който беше гост в предаването "Панорама". Двама бяха задържани, защото са влезли в пререкание с депутата. По-късно беше задържан и трети, който е залял с вино депутата Чукалов.

В късния следобед студентите от Университета по архитектура, строителство и геодезия направиха флашмоб с мотото: "Проправяме път към бъдещето". Те блокираха движението пред Строителния техникум с телата си върху асфалта. От сряда вечерта 9-ият етаж на техния университет също е окупиран, споделиха бъдещите архитекти.

Междувременно продължава окупацията на Софийския университет. Държавният изпит на Юридическия факултет в СУ се проведе в 3 зали. Една от тях беше знаковата 272-ра аудитория, която повече от 15 дни е окупирана от протестиращи студенти.

Междувременно артисти изразиха подкрепата си към протестиращите студенти. Режисьорът Явор Гърдев, актьорът Деян Донков, актрисата Мая Новоселска, режисьорът Джеки Стоев, вокалистът на групата P.I.F. Димо Стоянов и актьорът Деян Ангелов записаха кратки черно-бели видеообръщения, с които подкрепиха младите българи, окупирали редица зали в различни университети в страната.

"Ранобудните студенти" призоваха за общонационален протест в неделя, 10 ноември, с посланието "Протестирайте, Окупирайте, Стачкувайте". Той ще започне в 11 ч. от стълбите пред Ректората и ще премине покрай Народното събрание и Министерския съвет. Очаква се в неделя студентите да бъдат подкрепени от преподаватели, близки, приятели и всички хора, които приемат идеята им.

Протестите започнаха на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, който по-късно беше отменен от парламента.

148и ден протести срещу кабинета Орешарски" студентите се готвят за неделя
netinfo