Почетният гражданин на Кюстендил, Ангелина Милева пред Дарик- Сън ли е? Много съм щастлива
Почетният гражданин на Кюстендил, Ангелина Милева пред Дарик- Сън ли е? Много съм щастлива / Дарик- Кюстендил, архив

Създателката на Вокална група "Сребърни звънчета" Ангелина Милева все още не може да повярва и да се нарадва на признанието, което й отдаде Общински съвет- Кюстендил. Съветниците подкрепиха докладната на Стоян Стоилов и удостоиха г- жа Милева със званието „Почетен гражданин на град Кюстендил".
"Сън ли е това? Някакъв сън е за мен. Толкова съм радостна и щастлива. Толкова награди имам, но тази, от моя град, много съм щастлива. Благодаря Ви за всичко. Варненци също много се радват, специално ме поздравиха. Така жадувам за Кюстендил, толкова много искам да Ви видя. Дъщерята иска да се връщаме в Кюстендил, може и да го направим", каза развълнувана пред Дарик Ангелина Милева. Разговаряхме с нея по телефона. Пожелаваме й бързо възстановяване, защото не я заварихме в добро здравословно състояние.
Как започва историята на "Сребърни звънчета?
"Беше като на шега. Нямах сериозно намерение, но се възмутих от излизания на сцената, на малките деца, които имитираха Лили Иванова и други певци. Казах си, това дете за тези песни ли е? Реших да направя песни за децата, рових се много и намерих. Започнахме работа и се оказа точно навреме", отговори Почетният гражданин на Кюстендил Ангелина Милева.

Ангелина Милева е родена на 4 юли 1927 година в свищовското село Павел.
През 1963 година тя се установява в Кюстендил заедно със своите родители. В нашия град създава първия 60 акордеонен оркестър "Пионер", с който става лауреат на Третия републикански фестивал на художествената самодейност.
През 1964 г. Същата година става директор на детска музикална школа към профсъюзния дом на културата „Димитър Благоев". През 1976 основава хор „Ромашка", диригент е на Хора на туристите към Български туристически съюз и изградения към него мъжки октет, диригент е на ученическия хор на начално училище „Климент Охридски", създател е и на детска вокална група „Звездица".
През 1969 година Милева създава „Сребърни звънчета" - първия в страната детски вокално-естраден ансамбъл.
Ангелина Милева е наградена през 1969 г. с орден "Кирил и Методий" - трета степен; През 1985 г. с орден „Кирил и Методий" - първа степен; Почетен гражданин на град Варна; Заслужил деятел на културата - звание, получила в момент, в който е живяла и работила в Кюстендил.
Ангелина Милева е създателка на нов стил в детското пеене, който вече е разпространен навсякъде. Телевизии, радия и звукозаписни студия са отворени за техните изяви.
На международния фестивал в Торино - Италия „Сребърни звънчета", сред участници от 60 страни, нарушават регламента от 3 песни и пеят на бис още 9. На фестивала „Музикални импресии" в Полша получават специалната награда на Министерството на просветата. През онези години чрез „Сребърни звънчета" Славянският комитет установява по най-прекия път контакти с българите в чужбина и техните деца. Съюза на българските композитори кани ежегодно ансамбъла в прегледите на Нова българска музика. Следват многобройни награди от фестивали и конкурси у нас и в чужбина. Издадени са над 25 звукозаписни албума, четирисерийния филм "Федерация на диностронавтите", още 16 телевизионни филма , многобройни участия, пазени в златния фонд на БНТ и над 90 записа в БНР.