Протестиращи студенти отново осъмнаха в Югозападния университет
Протестиращи студенти отново осъмнаха в Югозападния университет / снимка: DarikNews.bg
Протестиращи студенти отново осъмнаха в Югозападния университет
68071
Протестиращи студенти отново осъмнаха в Югозападния университет
  • Протестиращи студенти отново осъмнаха в Югозападния университет

Втори ден протестиращи студенти не напускат учебна зала 501 на ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград.

Университетът отново осъмна с транспаранти "Окупация".

Десет студенти са превзели аудиторията в Първи корпус на учебното заведение. Те настояват за незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски и се заканиха, че ще останат затворени в стаята, докато не постигнат целта си.

Организаторът на инициативата Мариела Монева заяви, че имат подкрепата както на свои колеги студенти, така и на преподаватели.

"Получаваме одеала и храна от нашите родители и роднини. Не разполагаме с дюшеци, защото се надяваме, че окупацията няма да продължи дълго", заяви Монева и добави, че засега нямат намерение да възпрепятстват учебния процес.

Паралелно с окупацията на студентите в ЮЗУ "Неофит Рилски" техни колеги от Американския университет в Благоевград са последвали примера на протестиращите студенти от София и страната и са се затворили в една от учебните залите на АУБ.

„Колегите от Американския университет искаха да обединим протеста си, тъй като те са учебно заведение в България, но не са представители на български ВУЗ-ове. Искаха като българи да заявят своята позиция в подкрепа на другите си колеги българи. Но тъй като не са студенти на ЮЗУ, не ги допуснаха. И те си обявиха тяхна си окупация, която е малко по-различна от другите, тъй като имат осигурен зала", добави Монева.

Протестиращи студенти отново осъмнаха в Югозападния университет
netinfo

Междувременно продължава събирането на подписка в подкрепа на студентските протести. До момента в нея са се подписали над 500 студенти.