Човек от ДАНС е разкрил на Доган информацията за Бисеров, твърди Цветанов
Човек от ДАНС е разкрил на Доган информацията за Бисеров, твърди Цветанов / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Човек от ДАНС е разкрил на Доган информацията за Бисеров, твърди Цветанов
68057
Човек от ДАНС е разкрил на Доган информацията за Бисеров, твърди Цветанов
Владимир Писанчев за казуса "Бисеров"
  • Човек от ДАНС е разкрил на Доган информацията за Бисеров, твърди Цветанов
  • Владимир Писанчев за казуса "Бисеров"

Заместник-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че човек от ДАНС е разкрил на Ахмед Доган секретна информация за разследване срещу Христо Бисеров.

По думите му се говори, че в събота вечер е имало среща между генерал от Агенцията и почетния председател на ДПС.

„ДАНС е информирала ръководството на ДПС, за да се стигне до взимането на това политическо решение за напускането на Христо Бисеров от политиката. По действията, които бяха предприети, всеки един от вас може да си направи подобен извод, защото имаме лично решение, политическа позиция на ДПС четири дни преди да бъде информиран главният прокурор. ДАНС е разполагала с тази информация през последните няколко дни и първото, което трябваше да направи Агенцията, е да информира главния прокурор, а Цацаров съобщи в сряда, че той е информиран предишния ден. Христо Бисеров взе своето решение и пресконференциите, които бяха дадени от ДПС, бяха преди 4-5 дни", коментира бившият вътрешен министър.

Цветанов благодари на Сотир Цацаров за вчерашната му позиция и за неговата искреност за това кога е запознат със сигнала за Христо Бисеров.

Големият въпрос сега, според Цветанов, е защо от ДПС са разбрали преди главния прокурор за разработката срещу Бисеров: „Как е изтекла тази информация, защо главният прокурор е информиран по-късно и защо са направени тези ходове и дали това не е основание за осуетяването на едно бъдещо разследване, което да бъде с много по-сериозни последствия и истината за всичко, което се е случило през последните години и заеманите позиции от Христо Бисеров".

Според бившия вътрешен министър е важен отговорът и на въпроса защо вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев не е знаел за тази разработка: „Всичко, което се случи в промените в сектора за „Сигурност” – сливането на ДАНС с ГДБОП, беше с една-единствена цел – всички прекрасни сигнали, които е имало за много висши представители на държавата, в момента трябва да ви кажа, че те просто са „заминали на кино”.

По повод скандала с Христо Бисеров и разпространената в общественото пространство информация, че генерал от ДАНС лично е ходил в сараите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за да му предостави секретна информация от разследването срещу Бисеров, председателят на Агенцията Владимир Писанчев коментира: „В ДАНС нямаме генерали, какво да кажа. Това е абсурдно, че някой е отишъл в сараите. По-скоро е имало материали в една новоприсъединена служба към ДАНС от преди една година. Ще видим какво е направено там. За това правим проверка в момента. Нека си приключим проверката и ще ви обясним за какво става дума. Мога да ви уверя, че в момента, в който ние сме получили сигнала и сме го отработили, веднага сме го дали в прокуратурата".