Депутатите избират заместник на Бисеров на извънредно заседание във вторник
Депутатите избират заместник на Бисеров на извънредно заседание във вторник / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Депутатите решиха да се проведе извънредно пленарно заседание следващия вторник. В дневния ред трябва да се избере нов заместник-председател на Народното събрание и председател на правната комисия.

Тези постове бяха освободени след оставката на Христо Бисеров. Освен ключовите постове в парламента, депутатите ще разглеждат и проектобюджета за следващата година.

Христо Бисеров подаде оставка на 3 ноември като заместник-председател на парламента, заместник-председател на ДПС и председател на правната комисия. Той подаде и заявление за напускане на парламента и на 7 ноември народните избраници прекратиха пълномощията му и като депутат.

Мотивите му бяха единствено лични и не от политическо естество.

Междувременно стана ясно, че Христо Бисеров е разследван за пране на пари и данъчни престъпления. Сигналът е стигнал до прокуратурата от ДАНС няколко дни след като Бисеров обяви, че се оттегля от постовете си. Държавното обвинение е установило как той е превеждал и теглил крупни суми от сметки на Сейшелските острови. Делото се води и срещу доведения син на Бисеров Ивайло Главинков.

Освен за пране на пари и данъчни престъпления Бисеров се разследва и за документно престъпление - представяне на невярна декларация пред Сметната палата. В данните от ДАНС се съдържа информация за преводи на щатски долари и евро от банкови сметки на една европейска държава към друга. Титулярите Бисеров и Главинков освен това отваряли депозити и теглели пари от сметки на фирми, намиращи се на Сейшелите.