Прокуратурата разследва Христо Бисеров за пране на пари
Прокуратурата разследва Христо Бисеров за пране на пари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прокуратурата разследва Христо Бисеров за пране на пари
68016
Прокуратурата разследва Христо Бисеров за пране на пари
  • Прокуратурата разследва Христо Бисеров за пране на пари

Доскорошният заместник-председател на ДПС и на Народното събрание Христо Бисеров е разследван за пране на пари и данъчни престъпления. Сигналът е стигнал до прокуратурата от ДАНС няколко дни след като Бисеров обяви, че се оттегля от постовете си. Държавното обвинение е установило как той е превеждал и теглил крупни суми от сметки на Сейшелските острови. Делото се води и срещу доведения син на Бисеров Ивайло Главинков.

Освен за пране на пари и данъчни престъпления Бисеров се разследва и за документно престъпление - представяне на невярна декларация пред Сметната палата. В данните от ДАНС се съдържа информация за преводи на щатски долари и евро от банкови сметки на една европейска държава към друга. Титулярите Бисеров и Главинков освен това отваряли депозити и теглели пари от сметки на фирми, намиращи се на Сейшелите.

От прокуратурата разпоредили незабавна проверка на двамата разследвани, както и на фирмите. Прокуратурата ще пита и няколко европейски държави относно основанията за откриване на банкови сметки там, движението на сумите по тях, извършването на преводи и източниците на доходи. Запитан дали действията на Бисеров не идват твърде късно, след като той вече се е оттеглил от ключовите си постове, главният прокурор Сотир Цацаров отговори следното: „Ако ДАНС ме беше информирала по-рано или получила информация, която съдържа данни за престъпление, защото ви казвам, че тя все още се анализира в момента в Градска прокуратура, защото аз веднага съм изпратил там сигнала. Ако съдържа данни за престъпление, в каква игра ще ме вкарат - ще поискам имунитета на Христо Бисеров. Ако не съдържа данни за престъпление, няма да го пискам. Има ли значение дали някой е с имунитет или не при положение, че има справка, която съдържа данни за престъпление".

Междувременно шефът на ДАНС Владимир Писанчев не пожела да сподели откъде е дошла първоначалната информация за офшорките на Бисеров. Запитан дали има теч на информация от ДАНС, шефът на Агенцията отговори: „Не мога да ви кажа. Ние просто имаме технологично време, за да си извършим проверката. В момента, в който сме приключили проверките, сме уведомили мигновено прокурора. Ние сме задължени за това".

От своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че никой от Движението не е искал оставката на Христо Бисеров, а решението му е било лично. Местан допълни, че по време на срещата в неделя с почетния председател на партията Ахмед Доган Бисеров не е изглеждал много притеснен.

„Не съм имал разговор по тази тема нито с главния прокурор, нито с председателя на ДАНС. Потвърждавам още веднъж, че причините за тази оставка са от личен характер. Какъв точно - подсказва го вече главният прокурор", коментира лидерът на ДПС.

Христо Бисеров остана без имунитет, след като Народното събрание гласува днес неговото освобождаване.