Повдигат обвинения на нападателя на Виктория
Повдигат обвинения на нападателя на Виктория / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Днес се очаква да бъде повдигнато обвинение срещу нападателя на Виктория за грабеж, придружен с опит за убийство, каза пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров. Той съобщи, че има подозрения за извършване и на други престъпления от задържания алжирец Салахедин Бин Аладин, тъй като у него е намерен мобилен телефон, който е предмет на преден грабеж. В петък Софийска градска прокуратура ще му поиска постоянна мярка "задържане под стража", съобщи Цацаров.

Четири дни след жестокото нападение на 20-годишната Виктория Христова в центъра на столицата, полицията арестува заподозрения извършител. Във вторник вечерта алжирецът Салахедин Бин Аладин е бил задържан от служители на гръцкия участък „Орестиада".

„Бин Аладин не е бежанец, той е влязъл на територията на България просто като имигрант, поискал е задействането на административните процедури от Държавната агенция по бежанците, ако трябва да бъда откровен - те са се позабавили. Той е устроил някакъв свой бизнес с лица, предлагащи определени сексуални услуги, след което са последвали престъпления. Не мога да кажа коя институция е проспала тази свобода на алжиреца Салахедин Бин Аладин, мога да кажа само, че спрямо него е можело да бъдат задействани далеч по-бързо процедурите. Мога да кажа само, че едно е да предоставяш убежище на бежанци, съвсем друго е да приемаш нелегални имигранти и техните процедури да се точат доста време", обясни главният прокурор.

При тази комуникация между институциите има голяма вероятност казусът "Боевски" да се повтори, посочи още Сотир Цацаров.

„Вече е създадена съответната организация, вчера имах разговори с представители на МВнР, за да бъде създаден постоянен канал на комуникация между нас. Не дай си боже да се случи подобна ситуация като с медицинските сестри в Либия, заради лоша комуникация и ние да го разберем от чужди медии", каза още Цацаров.

За имунитета на Сергей Станишев и делото срещу него заради загубването на седем секретни документа, главният прокурор обясни процедурата от тук нататък: „Има съгласие за продължаване - делото три пъти е влизало в Софийски градски съд и три пъти е връщано. Основателно или не връщането на съда не се коментира".

Предстои разпит на трима души, разкри той. Един от тях е „честният гражданин, който е намерил и предал първия документ - Алексей Петров, второто е лицето, комуто честният гражданин честно е предал документа, третото р лицето, което по това време е било шеф на ДАНС - г-н Сертов. Може би допълнителни разпити на г-н Станишев", обясни Сотир Цацаров. Това не е работа дори за месец. Предвиденото в закона наказание за това престъпление е глоба, каза още главният прокурор.

По повод оставката на депутата от ДПС Христо Бисеров, главният прокурор заяви, че има проверка, свързана с класифицирана информация, която може да бъде готова до края на днешния ден. „Тази информация е класифицирана и подлежи на анализ. По-късно през днешния ден има вероятност част от нея да стане публична", загатна Цацаров.

Към настоящия момент мисля, че разследващите са привлекли само Росен Желязков като обвиняем за костинбродските бюлетини. "Не мисля, че акцията в Костинброд повлия на изборния резултат, освен че подейства като превенция на подобни намерения", каза още Сотир Цацаров.

Той допълни, че до края на годината делото срещу бившия главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков Филип Златанов заради "тефтерчето" трябва да влезе в съда.