Президентът Плевнелиев ще наблюдава тактическо учение на полигон Ново село
Президентът Плевнелиев ще наблюдава тактическо учение на полигон Ново село / Дарик Сливен, архив

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще присъства на 7 ноември на деня за високопоставени гости на тактическото учение за национално сертифициране „Мирен страж 2013“, което се провежда на полевия учебен полигон „Ново село“. Президентът ще бъде посрещнат с церемония в 11.00 часа.

Целта на учението е комплексно оценяване на способностите и готовността на щаба и формированията на 3-та батальонна бойна група от състава на 61-ва механизирана бригада за развръщане и за участие в съвместни операции с армиите от страните от НАТО. Общата численост на привлечения за участие личен състав е 875 души, включително военнослужещи от Националната гвардия на щата Тенеси, от Корпуса на морската пехота на САЩ и взвод военна полиция от Сухопътните войски на САЩ в Европа.

За тренировка,  демонстриране на способности по осигуряване на близка авиационна поддръжка и авиомедицинска евакуация в учението ще се включат самолет Су-25УБК от състава на База за предно разполагане - Безмер, вертолети Ми-17 и „Кугър“ от Авиобаза Крумово и екип за авиомедицинска евакуация от Военномедицинска академия - София.

 

Учението ще наблюдават началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, висши военни от родовете войски и от Съвместното командване на силите.