Сайт изчислява фитнес възрастта на човека
Сайт изчислява фитнес възрастта на човека / снимка: morguefile.com

Затруднявате ли се да изкачите стълби или хълм? Вече има сайт, който ще показва дали сте по-стари от действителната си възраст, като изчислява истинската ви фитнес възраст. След като въведете прости стойности като колко физическа дейност извършвате, обиколката на талията и сърдечния пулс в покой, сайтът изчислява доколко тялото ви доставя кислород на клетките. Мярката се нарича VO2 max.

Резултатите могат да се окажат ужасяващи. Така например 40-годишна жена с умерено наднормено тегло, която води заседнал начин на живот, може да се окаже на фитнес възраст от 54 години. Учените от Норвежкия научно-технологичен университет установили, че въвеждането само на пет мерки - обиколката на талията, сърдечния пулс в покой, честота и интензивност на упражненията, възраст и пол, в програма им позволява да предвидят доста точно VO2 max на даден човек, отбелязва БГНЕС.

Фитнес възрастта изразява най-вече доколко добре функционира тялото физически сравнено с това доколко добре трябва да функционира предвид възрастта на човека. Тя също показва продължителността на живота и приблизително сърдечното и дихателното здраве, съобщиха учените.

Фитнес възрастта на млади години „е единственият най-добър признак за настоящото и бъдещото здраве”, заяви ръководителят на изследването Улрик Вислоф, цитиран от „Ню Йорк Таймс”. Той и колегите му изследвали 5000 души на възраст между 20 и 90 години, като ги накарали да тичат на пътека до изтощение.

Колкото повече фитнес възрастта се приближава до действителната възраст толкова по-добре. За изчисляване на фитнес възрастта са необходими два основни показателя - обиколката на талията в сантиметри и сърдечният пулс в покой. Той може да бъде изчислен като измерите пулса си за 30 секунди и го удвоите. Добавете възрастта, пола си, интензитета и честотата на упражненията и калкулаторът ще генерира вашата фитнес възраст.