Пореден протест срещу кабинета „Орешарски” пред Ректората
Пореден протест срещу кабинета „Орешарски” пред Ректората / снимки: БГНЕС
Калина Донкова следи проявата в София
67967
Калина Донкова следи проявата в София
  • Калина Донкова следи проявата в София

Студенти „окупатори” и граждани за пореден ден се събраха на протестно шествие срещу кабинета „Орешарски”. Началната точка отново беше пред Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Протестиращите носеха български знамена, надуваха свирки, скандираха „оставка” и „мафия”. В района имаше засилено полицейско присъствие. Първо демонстрантите блокираха кръстовището пред Ректората по бул. „Цар Освободител” и бул. „Васил Левски”. После шествието тръгна към Орлов мост, където множеството блокира движението за кратко. От там групата потегли към Народното събрание, където към тях се присъединиха още хора, събрали се пред Министерски съвет.

По-рано днес в двора на университета студентите прочетоха декларация, в която се иска оставка на правителството на Пламен Орешарски и разпускане на 42-рото Народно събрание. Те коментираха, че това правителство е нелегитимно, криминално и няма да преговарят с него. По думите им системата не работи и всички осъзнати граждани трябва да създадат нов обществен договор.

Протестиращите призоваха парламентът да се разпусне. Те алармираха и, че полицията не ги охранява, а ги заплашва.

Над 150 студенти и граждани се събраха пред Ректората на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, за да тръгнат на протестно шествие срещу управлението на кабинета на Пламен Орешарски. Със скандирания „Вие сте позор. Оставка и затвор” младите хора преминаха през цялата Главна улица на града, продължиха по бул. „Шести септември” и от кръстовището на баня „Старинна” минаха през Тунела под Античния театър и продължиха по бул. „Цар Борис Трети Освободител”.

В началото на протеста студентите прочетоха декларация с няколко искания, сред които незабавна оставка на правителството, разпускане на парламента и нови избори. Една от точките те призовават политиците да спрат незабавно да използват медиите за пропагандни цели.

Шествието на студентите в Пловдив приключи при паметника на Европа.

Пореден протест срещу кабинета Орешарски пред Ректората
netinfo

Това е 145-ият ден от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Гражданското недоволство избухна след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС на 14 юни.

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът - напълно окупиран, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.

Акцията на студентите от Алма Матер бе подкрепена от техни колеги в много университети в столицата и страната. Десетки преподаватели също подкрепиха студентите. Стотици хора излязоха по улиците на демонстрации с плакати „Студенти, с вас сме”.