Иракчанка от бежанския лагер в Ковачевци роди момче в Перник
Иракчанка от бежанския лагер в Ковачевци роди момче в Перник / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

25-годишна жена от Ирак, настанена в бежанския лагер в Ковачевци, роди момченце. Малкият Ари е първо дете на иракчанката и е проплакал днес в родилно отделение на пернишката болница, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Вяра Церовска. 294 са в момента настанените чужденци в Националния детски екологичен комплекс в Ковачевци. Лагера са напуснали 26 души, като 19 от тях са сирийци, а останалите са от Афганистан.

"В бежанския лагер са назначени лекар, медицинска сестра и помощник комендант, които говорят арабски. Прави се ремонт на парната инсталация и на елктроинсталацията в комплекса", каза областният управител на Перник арх. Михаил Михайлов. Като проблем при обслужването на настанените в Ковачевци той определи храната, която на този етап е предимно суха, осигурена от БЧК и от мюфтийството. "Има готовност да бъде отворена кухнята в НДЕК", допълни Михайлов.

Преди седмица 28-годишна жена от Сомалия, настанена в бежанския лагер в Ковачевци, роди дете с множество малформации, което почина няколко минути след раждането. Жената е знаела още в третия месец на бременността, че детето е с увреждания. Тя обаче го е носила най-вероятно, защото е преминавала през граници, за да избяга от Сирия. Жената има и други деца, припомни д-р Церовска.