Индия изстреля ракета със сонда към Марс
Индия изстреля ракета със сонда към Марс / БГНЕС

Индия изстреля ракета със сонда към Марс - амбициозен нискобюджетен проект, който е подготвен за няколко месеца и целта му е да покаже напредъка на страната в low cost иновациите.

След провала през 2011 година на първата марсианска мисия на Китай Индия се амбицира да стане първата страна в Азия, достигнала "Червената планета", отбелязва БГНЕС. Ракетата излетя от базата в Срихарикота в Бенгалския залив, и ще изведе в космоса 1350-килограмова сонда, която за един месец ще достигне до Марс на повече от 200 млн. км. от Земята.

Сондата е съоръжена с датчици, предназначени да измерят наличието на метан в атмосферата на Марс, което ще подкрепи хипотезата за някаква форма на живот, съществувала на тази планета при сходни със земните условия.

Евентуален успех ще е голяма гордост за 1,2- милиардна Индия. Марсианският проект, стартирал през 2012 г., е струвал едва 4,5 милиарда рупии (55 милиона евро).

Мисията бе обявена преди 15 месеца от премиера на страната Манмохан Сингх, малко след провала на подобна китайска мисия.

Индийската мисия до Луната през 2008 г. показа наличието на вода на спътника на Земята близо четиридесет години, след като там стъпи кракът на Нийл Армстронг.