Протести срещу бежанците се проведоха в столицата
Протести срещу бежанците се проведоха в столицата / БГНЕС
Протести срещу бежанците и в столицата
67895
Протести срещу бежанците и в столицата
  • Протести срещу бежанците и в столицата

Два протеста срещу бежанците се проведоха в София. Единият беше организиран от политическия партия „Атака", другият - от Национално движение ВМРО.

И двете демонстрации бяха провокирани от инцидента, при който 20-годишната Виктория Христова беше нападната и наръгана от мъж от алжирски произход.

Въпреки сходните си искания за незабавно експулсиране на нелегалните имигранти от България, двете националистически партии не се обединиха в общ протест.

Точно в 12 на обяд, около 50-тина привърженици на „Атака" се събраха пред МВР, за да изразят недоволството си от мерките, които институцията е взела за справяне с бежанския проблем.

„Тези, които ги наричат бежанци, всъщност показаха истинското си лице. Това са убийци, това са терористи. Сега сме внесли ново проекторешение, с което искаме експулсиране на всички пришълци", заяви лидерът на партията Волен Сидеров.

Той настоя министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев да подаде оставка, ако не ограничи бежанския поток и не затвори границата ни с Турция.

„Или да си влиза в ролята на министър и вицепремиер, или да си ходи. Правителството също трябва много ясно да разбере, че не може да си играе със съдбата на хората. Да си играе на толерантност с хора, които ги наричат бежанци. Това са неидентифицирани, това са терористи", добави Сидеров.

По-късно през деня около 100 души се включиха в протестна демонстрация на ВМРО. Заместник-председателят на Националното движение Ангел Джамбазки постави ултиматум на управляващите.

„Една седмица даваме. Ако не се въведе ред, ако не бъдат репатрирани нелегалните имигранти с криминални прояви, ние ще се организираме така, че да пазим живота си, имота си и тези на нашите близки, на нашите съграждани, както намерим за добре.

Отказваме всякаква отговорност за събития, които биха се случили в последствие", обясни той.

Джамбазки разкритикува протестните действия, организирани от политическа партия Атака.

„Най-лесният начин да получат оставката на министъра на вътрешните работи е като не се явят и не дават кворум. Искането на оставка от лицата, които държат кворума, е лицемерие", допълни Джамбазки.

Засилено бе полицейското присъствие в центъра на столицата, като до напрежение и инциденти не се стигна.