Кирил Йорданов оглави Асоциацията на българите по света
Кирил Йорданов оглави Асоциацията на българите по света / Петел.бг

Бившият кмет на Варна вече е председател на Асоциацията на Българите по света, решиха делегатите на Втория велик събор на организация във Варна днес, съобщава Петел.бг. Бившият шеф на пресцентъра на общината Благовеста Йорданова влезе в управителния съвет на организацията. Те ще получават по 340 лв., ако бъде събран членският внос.

Това стана, след като проф.Александър Чирков с писмо заяви, че се оттегля от поста по здравословни причини. 200 души преди малко участваха в избора на нов управителен съвет на организация, която промени  броя на членовете от 21 на 25. До това се стигна, след като българинът от САЩ Младен Младенов се самопредложи. В Зала 1 на Фестивалния и конгресен център настана брожение, когато Младенов заяви, че е хвърлял камъни по руското посолство. Той се качи пред микрофона и заяви, че е избягал от България, но е работил на интересите й и дори бил награждаван от президента Роналд Рейгън.

Наши сънародници от Уляновск пък скочиха и предложиха техен шеф на земляческа организация за член на УС. В крайна сметка духовете се успокоиха и новият съвет бе избран. В него бе избрана Благовеста Йорданова, която бе шеф на пресцентъра и връзките с обществеността на община Варна при кметуването на Кирил Йорданов. В състава има депутати от народното събрание на Румъния и видни наши сънародници най-вече от диаспорите в съседните държави.

Кирил Йорданов заяви, че в основният документ на събора – меморандум - са набелязани най-важните цели и задачи пред организацията. Сред тях е активизирането на връзките с държавните институции. Важна цел е да се създават все повече български неделни училища зад граница, например в Чикаго, където по официални документи от кметството регистрираните нашенци са 245 000 души. Това може да стане чрез Св. Синод, но процедурата е много тежка, поясни почетният председател на Асоциацията на българите по света проф. Григор Велев.

Стана ясно, че българите воюват помежду си не само у нас, но и в чужбина. Една от делегатките обясни, че две организации на българи в Испания се карат помежду си. Едната е на Христо Стоичков. В страната има 245 000 българи, които биха могли заедно да постигнат голям напредък, ако се консолидират.

Днес делегатите, които са близо 400 от 34 държави, решиха членският внос да стане от 1 на 5 евро, но дори и при символичната предишна тарифа той не бил събран. Ръководството работи без заплати, а при новата сума, ако бъде натрупана до 30 март текущата година, то ще получава по 340 лв.

Във Фестивалния и конгресен център са поставени урни, в които делегатите пускат своите предложенията. Анкетите им ще бъдат внимателно прегледани и ще се вземат предвид в бъдещата работа на организация, каза Кирил Йорданов.

Утре ще бъде избран световен парламент на Асоциацията от 200 души. Всеки от пристигналите наши сънародници сам си плаща пътя и хотела, поясни проф. Велев. По тази причина от поканените 700 човека във Варна са пристигнали 435.