Студентите са будители, смята президентът
Студентите са будители, смята президентът / снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев: Студентите са будители
67889
Росен Плевнелиев: Студентите са будители
  • Росен Плевнелиев: Студентите са будители

Вчера беше ден на будителите на България, студентите са будители. Това заяви във Велики Преслав президентът Росен Плевнелиев в коментар за студентските протести.

По думите на президента, студентите имат отношение към България, те искат да останат тук, да живеят и успяват в една България, която е правова държава, с институции, които са ефективни, прозрачни, обърнати към хората и техните проблеми и приоритети.

„Ако ние вярваме в своята мисия на достойна европейска държава, която иска да работи за един по-силен интегриран ЕС, а аз вярвам че това иска българския народ, тогава всеки един от нас е длъжен да има активна позиция”, заяви държавният глава.

Според Плевнелиев политиците не бива да се притесняват от това, че през 2013 г. имаше много протести, трябва обаче много да се притесняват ако няма чуваемост. Росен Плевнелиев каза още, че като президент винаги е заставал зад смислените искания.

„Всички ние трябва да осъзнаем, че пътят на България към демокрация от европейски тип не е приключил, а това което днес се случва е само един двигател, един катализатор на процеса”, коментира още Плевнелиев.

По отношение на проекта „Южен поток” президентът заяви, че се надява да има договор, а не България да остане само на база едно инвестиционно намерение, което не е договор, както и да има изцяло прозрачен и пазарен подход, какъвто според него в момента той не вижда.

„Моят съвет е повече прозрачност, ясни договори за да спим спокойно и разбира се реформата в сектор енергетика тепърва предстои, тя още не е започнала”, поясни Плевнелиев.

Във Велики Преслав Плевнелиев беше посрещнат от група от около 20 протестиращи, които го освиркаха.

Президентът Плевнелиев откри следобедната сесия на Международния симпозиум „Св. Св. Кирил и Методий и българският Златен век”, който се провежда в старата столица под негов патронаж от 1 до 3 ноември. Научният форум е по повод 1150 години от създаването на славянската писменост и от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий и 1120 години от обявяването на Велики Преслав за столица на България.

63-ма са участниците във форума от България, Русия, Словения, Полша, Македония, Дания. Научните заседания се провеждат в две секции и една кръгла маса, посветена на Цар Симеоновия исторически сборник. Съпътстващата културна програма на симпозиума включва две изложбени експозиции в Археологическия музей „Велики Преслав” - „Епиграфски паметници от манастира при с.Черноглавци”, подготвена от Музея, и фотоизложбата „Словото - съкровище на България”, експонирана от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.