„Южен поток няма да създаде проблеми за околната среда, ако се спазят предписанията
„Южен поток няма да създаде проблеми за околната среда, ако се спазят предписанията / снимка: БГНЕС, архив
„Южен поток" няма да създаде проблеми за околната среда, ако се спазят предписанията
67883
„Южен поток" няма да създаде проблеми за околната среда, ако се спазят предписанията
  • „Южен поток" няма да създаде проблеми за околната среда, ако се спазят предписанията

Никой няма намерение да отменя мораториума върху проучвания за наличие на шистов газ чрез технологията на фракинга. Това заяви в „Седмицата" на Дарик министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Освен това в българското законодателство е уредено, че дори и да има проучване от подобен характер, то трябва да стане след оценка за въздействие на околната среда, а това е най-тежката процедура, допълни екоминистърът.

По думите й в Европа има три позиции, около които се обединяват част от страните - едната е против проучванията за шистов газ. България спада към тази група страни. Великобритания, Полша, Румъния спадат към страните с точно обратната позиция - те подкрепят проучвания.

„В момента Великобритания е спряла проучванията заради сеизмични проблеми, но не се е отказала от тях", допълни Михайлова. Според нея третата група страни заема междинна позиция, че би било възможно да има проучвания за наличие на шистов газ, но при много строги мерки.

"Южен поток" и въздействието върху околната среда

„Южен поток" няма да създаде проблеми за околната среда у нас, ако инвеститорите изпълнят всички предписания на екологичната оценка, каза още Искра Михайлова. По думите й в момента има неправителствени организации, които обжалват оценката за въздействие на околната среда, заради опасението, че помпената станция, която ще е в близост до Варна, ще е много шумна.

Искра Михайлова бе категорична, че „Тихият кът", каквото е името на централната улица в местността, „ще остане тих".

Михайлова бе категорична, че вече е издадена оценка за въздействието на околната среда по извеждането от експлоатация на затворените блокове на АЕЦ „Козлодуй". Министърът на околната среда и водите увери, че дейностите ще са съобразени и със съседните страни.

Цената на тока и възобновяемите източници

По отношение на оскъпяването на тока заради възобновяемите източници, Михайлова припомни, че те не са единственият проблем в енергийната ни система, заради който сме плащали по-високи сметки за ток.

„Що се отнася до договора по Киото, там предстои световен форум, който трябва да определи втората фаза и участието на страните извън ЕС", заяви Михайлова.

На въпрос дали подкрепя развитието на производство на зелена енергия, дори и българите да трябва да плащат повече, екоминистърът отговори, че пряката връзка между зелената енергия и цената на електроенергията не е доказана. „Това, че зелената енергия се е изкупувала скъпо в България, е факт, но повишаването на цената на електроенергията не беше само от зелената енергия. Там имаше много други показатели, които се отразиха на цената. Аз съм привърженик на зелената енергия", допълни Михайлова.

Тя заяви, че трябва да има отделен предмет по опазване на околната среда в училище. „Има форми, които са извънкласни и форми, които са избираеми, но задължително в програмите да има елемент от околна среда, защото околната среда е култура, околната среда е гледна точка, мироглед, околната среда е самосъзнание и усещане на всеки отделен гражданин", допълни министърът.

За протестите

По повод протестите на студентите и искането им за оставка на правителството, Искра Михайлова заяви, че за нея има значение и това, което не се чува пряко по улиците на София. „Моите избиратели ми казват, че България може да се промени, ако всеки един от нас си свърши работата", допълни министърът.