Традиционно женско облекло представя експозиция в Стралджанския исторически музей
Традиционно женско облекло представя експозиция в Стралджанския исторически музей / Общински пресцентър Стралджа

Изложбата „Цветна магия от Ямболско”, представена от Регионален исторически музей - Ямбол бе открита в Стралджа по повод Деня на народните будители и Празника на Стралджа - 8 ноември. На откриването в Исторически музей - Стралджа пред кмета на общината Митко Андонов директорът на ямболския музей Стефан Бакърджиев подчерта, че изложбата е съставена от оригинални образци, съхранявани във фонд „Етнография” при РИМ - Ямбол и в този си вид се представя за първи път. През лятото на 2014 г. същата изложба ще бъде експонирана на Етъра.

С благодарност за „Цветната магия от Ямболско” кметът Андонов отправи поздравление към всички присъстващи по повод Деня на народните будители. „Исторически музей – Стралджа всяка година преди нашия празник - 8 ноември, намира начин да ни изненада с нещо ново и да ни подскаже, че традициите ще бъдат съхранени през времето” - подчерта Митко Андонов и изрази очакването си  доброто начинание и съвместната дейност между музеите на Ямбол и Стралджа да има и други измерения.

Традиционно женско облекло представя експозиция в Стралджанския исторически музей
netinfo

Изложбата „Цветната магия от Ямболско” представя традиционното женско облекло  в края на ХІХ в. и първата половина на ХХ в. Сукманената носия впечатлява с цветове, шевици и орнаменти, разкриващи вроденото чувство за хармония на българката. Украсата на носията е съсредоточена по полите, пазвите и краищата на ръкавите, като най-ярката част остава престилката. Гостите на музея се впечатлиха от различната украса на сукманите – белокосници, елховски, копринници, пресколници, пополитници. Интерес предизвикаха и костюмите от Одринска и Беломорска Тракия, от селата Еникьой, Войника, Зорница, Тамарино.

Изложбата ще остане в Исторически музей –Стралджа до края на ноември.