Багери събарят над 100 незаконни постройки във “Владиславово”
Багери събарят над 100 незаконни постройки във “Владиславово” / снимка: Petel.bg

Проверка за незаконни постройки в квартал “Владиславово” тече в момента. Инспекцията е на ул. “Боян Илиев” в четвърти микрорайон, известен още като “гъбената махала”.

Екипи на отдел “Незаконно строителство” и “Обществен ред и контрол” описват постройките и изискват документация от живущите там. Става дума за между 100 и 200 къщи, в които живеят около 1000 души от ромски произход. Голяма част от тях са семейства с по повече от четири деца. Те сами си признават, че постройките им са незаконни, пише Petel.bg.

Ако не предоставят документи за собственост в 7-дневен срок, жителите от постройките ще получат административни актове, след което ще трябва сградите да бъдат премахнати доброволно от живеещите в тях. При отказ от тяхна страна със събарянето ще се заеме общинската администрация, обясни Дора Атанасова, началник отдел “Обществен ред и контрол”.

Ромите обаче заплашиха, че ако постройките им бъдат съборени, ще се пренесат пред сградата на кметство “Владиславово” с децата и цялата си покъщнина и ще протестират там, докато проблемите им не бъдат решени.

“Оставаме на улицата. От повече от 15 години живея тук, преди това бях в по-централна част на Варна. Там ми събориха къщата и се принудих да дойда тук”, заяви възрастна обитателка на една от постройките в “гъбената махала”. Тя попита и защо има места за настаняване на сирийските бежанци, а тях като български граждани ги гинят.

Друга жителка пък попита защо не са били предупредени преди години, когато са имали по едно дете, а чак сега, когато семействата им са станали доста по-многолюдни.

Така ако в следващите 2-3 седмици документация няма, се очаква постройките да бъдат съборени.