Ремонтираха път, взел три жертви за година
Ремонтираха път, взел три жертви за година / снимка: api.bg

Част от крайезерния път Варна-Девня е вече рехабилитиран. Участъкът от 6,3 км, който минава покрай селата Тополи и Казашко и стига до село Езерово, е напълно обновен с над 5,3 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие", със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

Връзката с близките населени места и промишлени обекти се осъществява чрез 5 кръстовища. По проекта е рехабилитиран и 14-метров мост край Езерово. По ремонтирания пътен участък има положена хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация, с което се повишава безопасността на движението, информираха от Областното пътно управление във Варна.

Ремонтираният път стана печално известен с два инцидента, станали там тази година. В първите дни на януари тежка катастрофа отне живота на две жени на 54 и 58 години. Инцидентът стана заради дупка на пътя. Опитвайки се да я заобиколи, шофьорка на лека кола влезе в насрещното и се заби в автобус. Освен водачката загина и нейна спътничка, и двете санитарки във варненската болница „Св. Анна".

През август 63-годишен работник загина на място, след като бе ударен от валяк. Злополуката стана по време на ремонтните дейности на пътя.

Заради инцидента през януари съдебни искове срещу Областното пътно управление няма предявени, разкри шефът на пътната служба инж. Светлозар Гочев. По думите му, във Варненско няма пътища в много тежко състояние. Има обаче много участъци с проблеми, призна инж. Гочев.

В момента на територията на цялата област тече зимната подготовка на пътищата. Тя включва изкърпване на дупки, полагане на липсваща маркировка, подмяна на мантинели и рязане на крайпътни храсти.

Варна е готова да посрещне зимата, увериха от Пътно управление. През последната седмица фирмите, които са включени в дружеството-изпълнител ДЗЗД „Североизток Груп", са проверявани два пъти за необходимата техника и материали. Над 70 % от машините са в готовност. Подготвени са и над 60 на сто материалите - пясък, сол и калциев дихлорид.

Според прогнозата ноември ще бъде топъл. Заради топлото време зимният график за поддържане на пътищата няма да бъде въведен от днес, а след 10-15 дни, посочи инж. Гочев.

Информация за пътната обстановка в областта ще може да се получава денонощно на телефон във Варна 61 30 64.