Всекидневни молитви в Ески джамия обеща районният мюфтия
Всекидневни молитви в Ески джамия обеща районният мюфтия / DarikNews.bg
Всекидневни молитви в Ески джамия обеща районният мюфтия
67849
Всекидневни молитви в Ески джамия обеща районният мюфтия
  • Всекидневни молитви в Ески джамия обеща районният мюфтия

Всекидневни молитви в Ески джамия обеща районният мюфтия на Стара Загора Турхан Хасан ако Старозагорският Окръжен съд отсъди в полза на Хасковското мюфтийство.От три години то заявява желанието на мюсюлманската общност да им бъде възстановена собствеността върху Ески Джамия, която бе реставрирана и превърната в Музей на религиите по европейски проект.

По думите на Хасан мюсюлманите в областта са около 30 хиляди, а в Стара Загора близо 2 хиляди. Голяма част от тях многократно питали къде да се молят."Аз им казвам в „Лозенец" има къща, но хората не искат там, защото правят молитвите на двора. Ние не сме виновни ако има верско напрежение в града, ние искаме да си имаме джамия. Ако не можем да си върнем Ески джамия ще искаме терен да построим друга, но не се отказваме от тази. Не сме против музея-нека си действа като такъв, но и да е джамия, както е Тумбул джамия в Шумен. Ако си я върнем ще правим молитви по пет пъти на ден, а в петък ще правим обща молитва. Ако съда не се произнесе в наша полза ще обжалваме.

Според Турхан Хасан имало двама-трима българи, които искали да приемат исляма. Какво още каза той пред старозагорските журналисти чуйте в прикачения файл.

Районният мюфтия обеща пред съда свидетели да докажат, че в средата на 70-те години на миналия век джамията в Стара Загора е била действаща.

Всекидневни молитви в Ески джамия обеща районният мюфтия
netinfo

Абсолютно не е вярно това, коментираха по-възрастни старозагорци, които дойдоха на протестен митинг пред сградата на съда, за да защитят Музея на религиите и да заявят категоричното си несъгласие сградата да се превърне в действаща джамия.

Проектът за превръщането на мюсюлманския храм в Музей на религиите бе на стойност 2,4 млн. лева и бе изпълнен за 130 дни. Средствата са по ОП „Регионално развитие", а бенефициент е Министерството на културата.

И в момента пред сградата на Окръжния съд продължава митингът в защита на Музея на религиите, организиран от няколко националистически партии, представители от фейсбук група, граждани.