Джон Кери призна: САЩ понякога отиват твърде далеч в шпионирането
Джон Кери призна: САЩ понякога отиват твърде далеч в шпионирането / снимка: Gulliver/Getty Images

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призна за първи път, че понякога американските разузнавателни служби стигат "твърде далеч" в шпионирането, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

На конференция в Лондон, в която участва чрез видеовръзка, Кери защити шпионирането като необходимо в борбата с тероризма, но се съгласи, че е необходим контрол.

В присъствието на своя британски колега Уилям Хейг Кери настоя, че електронният шпионаж е предотвратил сваляне на самолети, взривяване на сгради и убийства на хора. "В някои случаи обаче признавам, както признава и президентът Обама, службите са стигали твърде далеч, но мога да ви уверя, че това няма да се случва в бъдеще", каза държавният секретар. Кери добави, че Барак Обама е твърдо решен да направи пълен преглед на програмите за следене, за да не се допусне никой да остава с усещането за злоупотреби. Той оспори съобщенията в медиите, според които Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала близо 70 милиона души. "Не, не е така. Тези твърдения са силно преувеличени", каза той, цитиран от ДПА.

Междувременно представител на американското правителство съобщи, че разузнаването на САЩ събира информация в Япония и Германия, въпреки че двете страни са сред най-близките съюзници на Вашингтон. Съответните мощности за подслушване са разположени във военни бази и в посолствата на САЩ в тези страни, допълни служителят в интервю за японския тв канал Ен Ейч Кей. Той потвърди, че американските специални служби заедно с колеги от Канада, Великобритания и Нова Зеландия образуват тайна общност под името "Пет очи" (Five Eyes) за обмен на разузнавателна информация. Както съобщи "Вашингтон пост", членовете на "Пет очи" събират данни от 250 милиона интернет акаунта в Джимейл, Яху, Фейсбук и Хотмейл и ги предават на АНС на САЩ. Тази операция се извършва по отношение на ползвателите на интернет в целия свят.

В Париж френският президент Франсоа Оланд даде вчера да се разбере, че в момента се води диалог на най-високо равнище за изработване на "кодекс за добро поведение" между съюзниците в областта на събирането на данни и следенето на комуникации, предаде Франс прес. Френският държавен глава е уведомил за това парламентарна делегация, която прие в Елисейския дворец. Оглавяващият делегацията сенатор Жан-Пиер Сьор заяви, че Оланд е изразил пред парламентаристите дълбока загриженост от разкритията за електронния шпионаж и е формулира конкретни искания, които да представи пред президента на САЩ Барак Обама.

Междувременно стана ясно, че Обама е разпоредил на Агенцията за национална сигурност да не подслушва телефонните разговори в централите на Международния валутен фонд и Световната банка. Това съобщи американски служител, запознат с материята, предаде Ройтерс.

Заповедта е част от усилията на Белия дом да демонстрира воля да намали поне отчасти електронното следене след разкритията на Едуард Сноудън за програмите на АНС за шпиониране на американски съюзници и врагове и на американски граждани, посочва Ройтерс.

Служителят отказа да уточни дали досега АНС е подслушвала телефоните на двете финансови организации.