В 140-ата вечер протестиращите почетоха Левски
В 140-ата вечер протестиращите почетоха Левски / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
В 140-ата вечер протестиращите почетоха Левски
67843
В 140-ата вечер протестиращите почетоха Левски
  • В 140-ата вечер протестиращите почетоха Левски

За поредна вечер недоволни от управлението на кабинета „Орешарски" излязоха на протест с искане за незабавна оставка и предсрочни избори. Този път различното бе, че протестиращите отдадоха почит пред паметника на Васил Левски, който наскоро бе осквернен - бяха откраднати елементи от него.

По традиция от последните дни и днес сборен пункт за недоволните граждани бе Ректоратът на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Там протестиращите изразиха своята подкрепа към студентите, окупирали СУ в знак на протест.

Един от протестиращите студенти каза: „Събрали сме се тук, за да свалим едно корумпирано правителство, което никак не е лесно за сваляне и може да ни накара да поемем в посока, която не сме предполагали - бъдете готови".

Представители на студентите заявиха още, че този протест е надпартиен и дори ще стане антипартиен и антисистемен. Затова помолиха всички присъстващи, които са привърженици на някаква партия, да напуснат протеста, защото не искат политически агитации.

Шествието на протестиращите

Малко след 18.45 ч. шествие от над 1000 души тръгна към паметника на Васил Левски. Там хората поднесоха цветя, запазиха минута мълчание в памет на Апостола и след това изпяха българския химн.

След това шествието продължи в посока катедралния храм „Св. Александър Невски", заобиколи го и зави по ул. „Раковска" и бул. „Цар Освободител", където кръстовището бе за кратко блокирано. Протестиращите скандираха „Окупация", „Мафия" и „Дайте оставка".

Пред Военния клуб демонстрантите изчакаха към тях да се присъедини и шествието на протестиращите, които се събират пред Министерски съвет.

Около 19.10 ч. обединеното шествие пристигна пред парламента с викове „Оставка". Към тях се присъединиха и още студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Малко след това всички застанаха на колене и изпълниха "Хубава си моя горо".

След 19:30 ч. множеството отново се насочи към Ректората с освирквания и викове "Оставка" и веднага продължи към Орлов мост. Движението в района беше блокирано.

След 20:00 ч. протестиращите се върнаха пред Ректората. Голяма част от студентите влязоха в сградата на университета, а подкрепящи ги граждани останаха още малко пред СУ. С наближаването на нощта се появявиха и маскирани протестиращи, които съчетаха протеста с честването на Вси Светии.

Малко след това повечето хора започнаха да се разотиват.

Протестите продължават

По-рано днес около 150 души се събраха на митинг, организиран от партиите в Реформаторския блок, в градинката между Софийския университет и Парламента. Представители на блока заявиха пълната си подкрепа за студентските протести и поискаха оставката на правителството.

Утре се очаква студенти, протестиращи и преподаватели да се включат в масово протестно шествие по повод Деня на будителите.

Музикалната академия също тръгва на протест. Студентите подкрепят преди всичко исканията на колегите си от Великотърновския университет за повече пари в образованието.