Замразяването на стажа и възрастта за пенсия може да продължи и през 2015-а
Замразяването на стажа и възрастта за пенсия може да продължи и през 2015-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Замразяването на стажа и възрастта за пенсия може да продължи и през 2015-а
67842
Замразяването на стажа и възрастта за пенсия може да продължи и през 2015-а
  • Замразяването на стажа и възрастта за пенсия може да продължи и през 2015-а

Замразяването на условията за пенсиониране през следващата година може да продължи и през 2015 година. Това заяви зам.-председателят на социалната комисия в парламента Георги Гьоков по време на първото четене на законопроекта, с който се определя спиране на увеличаването на възрастта и стажа и се въвежда възможност за пенсиониране при недостиг на до 2 години стаж или възраст.

Законопроектът беше одобрен заедно с другия законопроект на депутати от Коалиция за България, с който се премахва възрастта за пенсиониране при военнослужещите.

Въпреки че в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване е записана една година, през която се спира нарастването на възрастта и стажа за третата категория труд, депутатът Георги Гьоков посочи, че може да се наложи удължаване на този мораториум с още една година.

Даването на възможност за ранно пенсиониране при недостиг на до две години стаж или възраст беше разкритикувано от представителите на ГЕРБ като разширяване на кръга от ранно пенсиониращи се, което е в разрез с препоръките на Европейската комисия.

Депутатът Тотю Младенов разкритикува и другия законопроект, с който се премахва възрастта за пенсия за военните, която действаше като условие от началото на годината. Той попита как ще бъде обяснено на един миньор, че за него има възраст, а за служителя на отбраната няма.

Димитър Манолов от КТ Подкрепа предложи да се помисли за диференциран подход при определяне на условията за пенсия в армията и полицията. И посочи, че много хора с пагони не извършват вреден труд, а се пенсионират по-рано. От Коалиция за България посочиха, че с премахването на възрастта за военните, през следващата година това ще обхване около 1000 души и не всички ще се възползват от тази привилегия.