Шестима ще спорят за шеф на културната дирекция
Шестима ще спорят за шеф на културната дирекция / Дарик Варна, архив

Шестима са допуснатите до конкурса за шеф на общинската дирекция "Култура и духовно развитие". Възможност да представят концепциите си пред комисия ще имат Юлиян Станев, Любомир Кутин, Антония Йовчева, Ганчо Ганчев, Ивелин Андреев и Мариета Йорданова, става ясно от съобщение в сайта на общината.

Конкурсната комисия, оглавявана от общинския секретар Кристиян Богоев, не е допуснала до участие други четирима кандидати за шефския пост. Калина Върбанова, Стела Георгиева, Биянка Колева и Евгени Гендов не отговарят на едно от задължителните изисквания да имат поне 4 години професионален опит в област, свързана с изпълняваните преки задължения.

Срокът за представяне на концепциите на допуснатите кандидати е 6 ноември. Всеки от участниците, получил оценка не по-ниска от „4", на 13 ноември ще има възможност да се яви на защита на писмената концепция на тема "Стратегически насоки за развитие на културата в Община Варна".

Постът шеф на културната дирекция бе овакантен, след като последният директор беше сред първите отстранени от общинската администрация след оставката на кмета Кирил Йорданов. Работата на пенсионираната Станка Димитрова пое временно човек от дирекцията - Десислава Георгиева, която доскоро се занимаваше само с фестивалите в града.

Бъдещият общински шеф ще планира, организира, координира и провежда културната политика на Община Варна, във връзка с изпълнение на стратегията на Общинската администрация за културно и духовно развитие на населението на територията на Община Варна. Негов ангажимент ще е да организира и координира дейността на културните институти на територията на общината, да ръководи създаването и реализирането на програми за конкретни събития и прояви, свързани със съхраняване и развитието на традициите в областта на културата и духовното развитие. Заплатата му ще е между 420-1300 лв.