Доц. Лидия Петкова е новият председател на БСП - Варна
Доц. Лидия Петкова е новият председател на БСП - Варна / Дарик Варна, архив

Доц. д-р Лидия Петкова е новият председател на Градския съвет на БСП във Варна. Тя беше избрана по време на III-то заседание на XVIII-та градска партийна конференция на организацията. За поста бяха издигнати общо 14 кандидатури. След като 9 души си направиха самоотвод, се стигна до избор между Валентин Хамбарлиев, доц. Лидия Петкова и Януарий Вичев. Първият от тях събра 31 гласа, вторият – 123, а третият – 59.

Така, с убедително мнозинство, делегатите на конференцията ясно посочиха за свой лидер на градската организация доц. Петкова. "Няма да е лесно след управлението на досегашния лидер Борислав Гуцанов, защото летвата е много висока. Този избор доказа за пореден път, че варненската организация действа като един", каза доц. Петкова. Тя застана начело на ГС на БСП-Варна, след като Борислав Гуцанов беше избран за народен представител.

"За мен този пост е голяма отговорност. Благодаря на всички, които ми гласуваха доверие. Ще  продължаваме да работим заедно и единно, затова ще успяваме", подчерта новият лидер на варненските социалисти. 

Доц. д-р Лидия Петкова е родена на 22 юни 1948 г. През 1974 година завършва Варненския медицински институт. Специализира урология и придобива професионална квалификация по “Здравен мениджмънт”. През 1979 година става асистент в “Урологична клиника” в МБАЛ “Св. Анна”-Варна. От 1997 до януари 2009 е началник на клиниката. До юли 2010 година е изпълнителен директор на МБАЛ “Св. Анна". От 1979 г. е хабилитиран доцент и началник “Урологична клиника” в здравното заведение. Член на Световното, Европейското и Българското урологични дружества. Заместник-председател на Българското урологично дружество. Има множество публикации в български и чужди медицински списания. Съавтор е в три учебника, главен изследовател в десетки клинични изпитвания, ръководител на специализанти и научен ръководител на докторанти. Член на национален експертен борд „МОРЕ”. Участник в експертни комисии – ЛКК, Експертни комисии към МБАЛ, Етични комисии, консултанти към НЗОК, РЗОК, МЗ и РЦЗ. Член на ГС на БСП-Варна. Втори мандат общински съветник от БСП и председател на здравната комисия към местния парламент. Владее руски и английски език. Има син и дъщеря.