ВИДЕО: До болка ефикасен Челси торпилира Арсенал за Купата на Лигата
ВИДЕО: До болка ефикасен Челси торпилира Арсенал за Купата на Лигата / GulliverGetty Images

Лидерът във Висшата лига Арсенал вече ще се бори за един трофей по-малко през сезона, след като загуби 1/8-финала срещу Челси за Купата на Лигата с 0:2. И Жозе Моуриньо, и Арсен Венгер дадоха шанс на доста от резервните си футболисти, но тимът на португалеца показа страхотна ефективност, докато домакините се отчетоха с един сериозен подарък за първия гол на „сините“.

ВИДЕО С ПОПАДЕНИЯТА ВИЖТЕ ТУК!

Очакваното лондонско дерби започна доста предпазливо като „топчиите“ заложиха на познатите си продължителни разигравания, но те не носеха кой знае каква опасност за вратаря на Челси в този мач Марк Шварцър. В същото време тимът на Специалния заложи на прагматичен и доста директен футбол на контраатаки, който в течение на мача ставаше все по-успешен.

До средата на първото полувреме головите опасности липсваха, докато един корнер за Арсенал в 26-ата минута не доведе до първия гол на „сините“. Защитата на Челси изчисти центрирането, Самуел Ето’о пое топката и опита да намери съотборник с дълъг пас в предни позиции. Топката рикошира в съперник и се вдигна високо пред наказателното поле, където Карл Дженкинсън сбърка фатално, връщайки я с глава към Лукаш Фабиански. Сесар Аспиликуета без проблеми изпревари вратаря и с нисък удар, срещнал и лявата греда, откри резултата.

Естествено, в хода на мача Моуриньо не изневери на провокативното си амплоа и иронично потупа Дженкинсън по гърба, което не се хареса на финландският национал.

Челси се затвори умело до почивката и напълно обезличи нападателите на Арсенал, а второто полувреме на няколко пъти пропусна да накаже оголилия тила си съпреник. Венгер опита да обърне развоя на срещата като вкара Месут Йозил в 62-ата минута, но четири по-късно отборът му получи нов гол. Ето’о се пребори за едно топка дълбоко в половината на Арсенал и подаде на Хуан Мата пред наказателното поле. Испанецът не се поколеба да шутира по диагонала, Фабиански плонжира, но нямаше как да отрази снаряда, който спря в горния му ляв ъгъл.

Впоследствие резервата Рамирес можеше да направи преднината на Челси класическа, но Лоран Кошчиелни се намеси решително и изчисти техничният изстрел на бразилеца от голлинията.