Почина диригентът на детския хор на БНР акад. Христо Недялков
Почина диригентът на детския хор на БНР акад. Христо Недялков / БГНЕС

С едноминутно мълчание Народното събрание почете паметта на диригента на детския хор БНР акад. Христо Недялков, който почина на 81-годишна възраст. Председателят на парламента Михаил Миков съобщи пред депутатите скръбната вест за кончината на композитора и подчерта приноса му в българската музикална култура.

Акад. Христо Недялков е основател на детския радиохор на БНР и повече от 50 години негов диригент. Той е вложил десетилетни благородни усилия за развитието на детските таланти на България и под неговата умела диригентска палка са израснали поколения  хористи, разнесли славата на България, каза председателят на Народното събрание, цитиран от БТА.

Почина диригентът на детския хор на БНР акад Христо Недялков
netinfo

БГНЕС припомня, че на 25 януари тази година на тържествена церемония по повод 78-годишнината на Българското национално радио, голямата награда "Сирак Скитник" 2012 бе връчена на акад. Христо Недялков - за цялостен принос в развитието на радиото.

През 1956 г. той завършва Българската държавна консерватория със специалности "Хорово дирижиране" при проф. Георги Димитров и "Композиция" при проф. Парашкев Хаджиев. Между 1956 и 1960 г. работи като музикален оформител в Детския отдел на БНР, както и като диригент на Хора на медицинските работници (1955-60) и на Хора на софийските девойки (1966-70).

През 1960 г. основава Детския радиохор и е негов главен диригент. Под негово ръководство хорът прави турнета в около 30 страни по света в Европа, Азия и Америка. Самият Недялков многократно е канен като гост професор и диригент в много държави. Смятан е за водещ световен авторитет в областта на детското хорово изкуство, автор е на научни трудове и доклади за конференции, посветени на тази тематика. През 1989 г. е избран за професор по хорово дирижиране в Софийски университет.

Дирижирал е с голям успех Детския радиохор в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Токио, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Пекин, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико сити, Хонолулу, Кайро и в много други градове на Европа, Америка, Азия и Африка. Само в Япония маестро Недялков е дирижирал около 500 концерта в 150 града.

Почина диригентът на детския хор на БНР акад Христо Недялков
netinfo


За големия му принос в развитието на културните връзки между двата народа и по предложение на японското правителство, през 1995 г. с указ на японския император проф. Христо Недялков бе награден с най-високия японски орден за чужденци – Орден на Святото съкровище "Златни лъчи" с розетка, а през 1996 г. бе провъзгласен за Почетен гост-професор на престижния японски университет "Токай". През 2002 г. Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостоява с титлата "Посланик на европейската култура".

Акад. Христо Недялков притежава и най-високи български държавни отличия, между които орден "Стара планина" І степен. Награден е с най-високия почетен знак на БАН – "Марин Дринов" на лента, със Златна и Кристална лира на СБМТД.