С една година ще продължи участието на българския военен контингент в Ашраф
С една година ще продължи участието на българския военен контингент в Ашраф / netinfo

С една година да продължи участието на българския военен контингент в хуманитарната мисия по охрана на Центъра за репатриране на бежанци в лагера "Ашраф" като част от Многонационалните коалиционни сили в Ирак. Това реши правителството с одобряването на проект на споразумение със САЩ. Условията остават същите като в настоящата мисия, съобщи правителствената информационна служба.

Както и досега, ще бъдат изпълнявани задачи по охрана на лагер с ирански граждани със статут на бежанци съгласно международното хуманитарно право, с прякото участие на Международната организация на червения кръст.

На 28 ноември 2006 г. Съветът за сигурност на ООН прие Резолюция 1723, с която продължи мандата на Многонационалните сили в Ирак до края на 2007 г. По този начин международната общност потвърди решимостта си да работи в тяхно взаимодействие с иракското правителство за подпомагане възстановяването на

страната. Многонационалните коалиционни сили ще продължат усилията си за подпомагане и поддържане на сигурността и стабилността в Ирак, в т. ч. и чрез хуманитарно подпомагане и реконструкция, се посочва в съобщението.

В подкрепа на инициативата на международната общност, както и в изпълнение на Решение на 40-то Народно събрание на Република България от 22 февруари 2006 г., нашата страна участва в операцията с военен контингент в състав до 155 военнослужещи, от които рота за охрана от 120 души и национален поддържащ елемент до 35 военнослужещи за охрана на Центъра за временно задържане и закрила в лагера "Ашраф", с личното си оръжие, за срок до 31 март 2007 г. Участието е в съответствие с резолюция 1637 и последващи резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Правителството смята, че продължаването на участието на България в коалиционната операция в Ирак под тази форма е от значение както от гледна точка повишаване на българския принос в процеса на възстановяване на Ирак, така и за авторитета на страната ни като надежден партньор.

Споразумението ще бъде сключено чрез размяна на ноти и подлежи на ратифицирането от Народното събрание, се посочва в съобщението.