Бизнесът очаква спад на безработицата и ръст на доходи догодина
Бизнесът очаква спад на безработицата и ръст на доходи догодина / снимка: БГНЕС
Бизнесът очаква спад на безработицата и ръст на доходи догодина
67731
Бизнесът очаква спад на безработицата и ръст на доходи догодина
  • Бизнесът очаква спад на безработицата и ръст на доходи догодина

Пет на сто ръст на реалните доходи и спад на безработицата до около 12 на сто. Това са очакванията на Асоциацията на индустриалния капитал за следващата година. Пред Дарик председателят й Васил Велев бе категоричен, че в политиката на правителството за 2014 г. са взети под внимание много мерки, предложени от бизнеса, но той категорично се противопоставя срещу административния ръст на минималната работна заплата. Велев допълни, че именно това увеличение може да доведе до задържане на равнището на заетостта.

Заради запазването на допълнителните средства за квалификация и прослужени години, много хора на минимална работна заплата получават реално близки до средните за страната доходи, което демотивира останалите служители, смята Васил Велев. Като цяло обаче работодателите по-скоро имат намерение да наемат още персонал, въпреки че са против увеличаването на минималната заплата.

„Разбира се, тази тенденция може и да не се случи и ако се отрази, както ние предвиждаме, недобре този голям ръст на минималната заплата. Тя не трябва да се използва като средство за административно вдигане на възнаграждението. Възнагражденията ще пораснат при ръст в икономиката, при повишаване на производителността. Ние предвиждаме такъв ръст във възнагражденията от порядъка на пет на сто за следващата година, но този ръст на минималната заплата с над 10 на сто, а за последните две години с над 40 на сто, всъщност ще доведе до по-трудно наемане и до освобождаване на персонал в някои икономически сектори", коментира Велев.

Димитър Манолов от КТ Подкрепа обаче е скептичен към резултата от реформите, залегнали в бюджета. Според него има раздаване на пари за групи, които трябва да харесат управляващите. По думите му всички прогнози вещаят лек спад на безработицата, но според синдикалиста това не е резултат от политиките на правителството, а по-скоро въпреки тях. „по-скоро мерките на правителството – такива, каквито биха били взети, могат дори да забавят намалението на безработицата", каза той.

И Велев, и Манолов са скептични към достигането на ръст на икономиката ни от 1,8 на сто догодина, каквито са прогнозите на правителството.