2,5 г. ефективна присъда получи мотористът, прегазил Лора
2,5 г. ефективна присъда получи мотористът, прегазил Лора / снимка: Impact Press Group, архив

2.5 години ефективна присъда получи мотоциклетистът Деян Станчев, който през юли 2011 г. прегази на пешеходна пътека във Варна 20-годишната Лора. Варненският окръжен съд постанови подсъдимият да излежи присъдата в общежитие от открит тип при първоначален общ режим.

Съдът постанови още Станчев да бъде лишен от правото да управлява автомобил за срок от 4 години. Осъденият трябва да заплати и разноските по делото в размерна 2 638 лева.

Магистратите го признаха за виновен за това, че на 17 юли 2011 г., при управление на мотор, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта 20-годишната Лора.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд в 15-дневен срок. Мярката за неоклонение на Диян Станчев продължава да е подписка.

Майката на прегазената Лора - Нели Петрова, заяви, че е удовлетворена от присъдата.

"Това ми беше борбата от близо две години - да докажа, че за мен това е умишлено престъпление. При всичките адвокатски хватки, които бяха приложени, доволна съм от съдебното решение и наистина искам българският съд, в лицето на съдията по днешното дело, да бъде точно такъв. Удовлетворена съм. Искам да посъветвам всички да продължават да се борят и да отстояват гражданските си права", каза тя след прочитането на присъдата.

Деян Станчев запази мълчание. Неговият адвокат Борислав Ралчев обясни, че присъдата ще бъде обжалвана.