Промяна в обвинението отложи делото срещу Орлин Тодоров
Промяна в обвинението отложи делото срещу Орлин Тодоров / DarikNews.bg, архив

Промяна в обвинението на прокуратурата отложи разглеждането на делото срещу бившия шеф на териториалното звено „Борба с организираната престъпност” Орлин Тодоров. Мярката е процедурна и се налага заради промени в Закона за защита на класифицираната информация, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Бившият антимафиот бе обвинен в разгласяване на информация по досъдебни производства, представляващи държавна тайна. Според новите промени обаче това деяние се определя от чл. 145а от НК за престъпление по изнасяне на служебна информация и съответно предвижда по-леко наказание.

Освен това срещу Орлин Тодоров са повдигнати още две обвинения – за злоупотреба със служебно положение и за склоняване на длъжностни лица да нарушат служебните си задължения при разследвания и наказателни производства.

Съдът прие новите изменения в обвинението и отложи делото, за да може подсъдимият и адвокатите му да се запознаят с тях и да подготвят защитата си. Следващото заседание по процеса е насрочено за 25 и 26 ноември.