Надзорният съвет на здравната каса не прие предложението за корекция на бюджета й
Надзорният съвет на здравната каса не прие предложението за корекция на бюджета й / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Надзорният съвет на здравната каса не прие предложението за корекция на бюджета й
67704
Надзорният съвет на здравната каса не прие предложението за корекция на бюджета й
  • Надзорният съвет на здравната каса не прие предложението за корекция на бюджета й

Предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса не бе прието от Надзорния съвет на институцията. Това съобщи д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и член на съвета.

Кокалов напусна заседанието на съвета преди неговия край и не скри възмущението си от факта, че предложението за актуализация е отхвърлено, защото и четиримата представители на държавата в надзора са гласували "въздържал се." Така, според специалиста, ако няма актуализация на тазгодишния бюджет на здравната каса, за декември институцията ще може да плати на болниците едва 30 на сто от дължимото, което не е достатъчно дори за заплатите на медицинския персонал.

100 милиона лева трябвало да бъдат парите, с които да се актуализира бюджетът на касата, за да успее институцията да се разплати на болниците, съобщи д-р Кокалов.

„Внася го държавата, държавата гласува „въздържал се" и предложението не можа да мине. Бяха 4 на 4 гласа с трите гласа на държавата и на господин Виктор Серов, който е работодател от Асоциацията на индустриален капитал в България. Аз не знам той всъщност... Те работодателите в здравеопазването трябва да го убият с камъни. И аз напуснах, защото, извинявайте, аз не съм дебил да дойда да ми се предлагат документи, с които да съм съгласен и да гледам как вносителите им гласуват „въздържал се".

Иван Димитров, който представлява пациентите на Надзорния съвет на здравната каса потвърди информацията и допълни, че представителите на държавата не са подкрепили актуализация с мотива, „че нямат пари. С това, че нямало откъде да вземат тези пари."

Заместник финансовият министър Людмила Петкова, която е и председател на Надзорния съвет, уточни, че преди да се гласува актуализация, трябва да стане ясно откъде ще се намерят тези сто милиона лева.

„Не е въпросът в актуализацията, проблемът е в осигуряването на средствата. Въпросът е сега тези 100 млн., които не достигат, те също да бъдат осигурени. Защото, примерно, ако бъдат осигурени от здравноосигурителни вноски, не е необходима актуализация на бюджета. Ако вече не са от здравноосигурителни вноски, тогава трябва да бъде направена актуализация на бюджета. Затова аз гласувах „въздържал се", защото аз трябва да знам откъде парите ще бъдат намерени, за да вземем решение."

Заседанието на Надзорния съвет на НЗОК продължава днес след 18.00 часа, а дотогава финансовият зам.-министър ще провежда срещи на високо ниво, по време на които ще се търсят източници на финансиране.

На предишното си заседание съветът реши, 30 млн. лв., които ще бъдат събрани в повече от здравни вноски до края на годината, да бъдат прехвърлени за плащане на болниците. За да плати касата всичко дължимо на лечебните заведения, са нужни между 130 млн. и 150 млн. лв.