Експерти виждат позитивни сигнали по проблема с междуфирмената задлъжнялост
Експерти виждат позитивни сигнали по проблема с междуфирмената задлъжнялост / снимка: БГНЕС
Ивайло Янков
67697
Ивайло Янков
Гарабед Минасян
  • Ивайло Янков
  • Гарабед Минасян

За първи път темпът на нарастване на вземанията на предприятията е по-голям спрямо темпа на нарастване на задълженията им. Това е изводът в анализ, направен от икономическия институт на БАН.

Пред Дарик икономистът Ивайло Янков бе категоричен, че това е ясна тенденция за оздравяване на икономиката ни. Към края на 2012 г. общата задлъжнялост на предприятията е 167 млрд. лева.

„Първият извод е, че междуфирмената задлъжнялост е въпрос на бизнес култура, която се е появила вследствие на спадащата икономическа активност", каза Янков. Вторият извод, който правят анализаторите, е, има основание за оптимизъм по отношение на междуфирманата задлъжнялост „Вземанията на предприятията са се увеличили спрямо задълженията за предходната година, което се случва за първи път от шест години и за мен лично е позитивен сигнал в посока стабилизиране и излизане от лошата ситуация, в която се намираме", каза той.

Друг извод от изследването е, че 18,9 на сто от предприятията прибягват до съкращаване на персонал вследствие на това, че не могат да съберат вземанията си. На въпрос дали на база останалите заключения може да се очаква догодина състоянието на заетостта да се подобри, той отговори: „Мисля, че предприятията преминаха през първите две фази на този тип мислене. Първо, намалиха работното време на своите служители, после намалиха тяхното заплащане. Третата фаза, която са преминали, е освобождаване на персонал". Според него фирмите вече са се освободили от хората, които смятат за ненужни, и оттук нататък предстои стабилизиране и възход.

Прави впечатление, че фирмите, които работят за износ, са много по-стабилни от компаниите, които работят за вътрешния пазар, допълни от своя страна проф. Гарабед Минасян. По думите му, трябва да се отбележи, че вземането на дълг „не е мръсна дума", като важното е как се управляват чуждите пари. Това заключение може да се направи както по отношение на фирмените финанси, така и на държавните.

Проф. Минасян изтъкна като най-неприятно закъсненията на разплащанията към доставчици от страна на фирмите. Той обясни, че при дълговете към банките нещата стоят по-различно и дори процесите са „замъглени". Когато някое предприятие има проблем с плащането на заем не е в интерес на банката да регламентира случая, а намира начин за удължаване на срока на издължаването, поясни икономистът.

На въпроса дали предвидения в бюджет 2014 ръст на икономиката от 1,8 на сто е постижим, проф. Минасян отговори, че може да се постигне, а може да бъде и по-малък, и по-голям. Той припомни мисълта на Аристотел, че миналото и Господ не може да го промени, но бъдещето е в ръцете на хората. „Въпросът е по какъв начин ще се управлява икономиката. Дали икономиката въобще може да бъде управлявана или да речем като при метеорологичните прогнози си стоим в кабинетите и си предвиждаме нещо".

Проф. Минасян е категоричен, че икономиката е управляема и трябва да се въздейства върху нея по начин, по който се прецени, че могат да бъдат постигнати добри резултати. Той сподели, че е недоволен от начина на управление.