Силна буря вилнее в Западна Европа, 14 души загинаха
Силна буря вилнее в Западна Европа, 14 души загинаха / БГНЕС

Тежка буря се разрази в Западна Европа и отне живота на 14 души. Най-тежко засегнати са Великобритания и Германия, предаде АП. Ураганните ветрове изкорениха дървета, наводниха крайбрежни райони, оставиха стотици хиляди души без електроснабдяване и нарушиха транспортните връзки в региона.

Петима души са загинали в резултат на бурята във Великобритания, а четирима - в Германия. Двама души намериха смъртта си в морето край германското крайбрежие вчера. Паднала тухла уби един мъж в Дания северно от столицата Копенхаген. Изкоренено дърво отне живота на жена в Амстердам, Холандия. Една жена загина във Франция, след като бе завлечена в морето от силна вълна, предаде АФП. Тялото й било намерено по-късно.

Заради бурни ветрове в Холандия беше обявен червен код на тревога, предаде ИТАР-ТАСС. Поривите на вятъра на места достигнаха 140 км/ч. Най-тежко е положението в провинциите Южна Холандия, Северна Холандия, Зелант, Утрехт, Флеволант, Фрислант и Грьонинген. Относително спокойно е само в източната част на странат, допълва БТА.

Заради бурята бяха отменени и редица полети на международното летище в Амстердам „Схипхол”. Влаковете от и за Амстердам са спрени. На много пътища в района има паднали дървета.

Силна буря вилнее в Западна Европа 14 души загинаха
netinfo

Над 270 000 домакинства основно в Южна Англия са без ток. На летище „Хийтроу” бяха отменени 130 полета. Движението на влаковете е силно нарушено. Пътища са затворени заради паднали дървета.

В северозападната част на Франция вилнеят също бурни ветрове и 65 000 домакинства са без електричество.

В Германия заради мощните вихри беше парализирано движението по железопътната мрежа в северната част на страната. Жп концернът „Дойче Бан” спря движението на влаковете по регионалните линии в провинция Шлезвиг-Холщайн. С големи закъснения се движат влаковете от Берлин към Хановер и Хамбург.

На летището в Хамбург около 1300 пътници са принудени да седят в самолетите в очакване на благоприятен момент за излитане. Капитаните на самолетите решиха да не отварят люковете и да не пускат пътниците, тъй като поради силния вятър има опасност за сигурността им, съобщиха от аерогарата.

Метеорологичните служби в Швеция също се готвят за приближаването на бурята и в страната беше обявена тревога от трета степен. Очаква се бурята да засегне южната и западната част на Швеция още тази вечер и да се задържи там и утре.