Излезе книгата за сладките манджи и лютивите хора
Излезе книгата за сладките манджи и лютивите хора / Дарик

Как да сме щастливи, чрез храната, която консумираме?
Кои са щастливите храни, и какво послание изпращаме до другите, чрез това, което ядем? Какво е за нас храната? Първична потребност, хранителна стойност, витамини, преживяване, израз на любов, сигурност и грижа или просто запълване на липси, които ни тормозят?
Отговори на тези и на още десетки въпроси, свързани с храната на българите и характерите дава първата по рода си у нас „Кулинарна психология".
Автор на току-що излязлата от печат книга е психоложката от Казанлък Мария Стефанова Рачева.

"Храната, която човек предпочита, подсказва за неговия характер и произход, е тезата на психолога Мария Рачева.

Според нея, хората от Северозапада обичат повече лютиви и пикантни подправки, което пък обяснява техния по-остър и пиперлив език. За разлика от хората в Казанлъшко, където се консумира повече сладко и тесто, храна, характерна за гостоприемни и спокойни хора,  сподели за Дарик авторката на "Кулнарна психология".
Четивото, „заченато" преди две години, е с амбицията да се превърне в настолна книга за всеки уважаващ и обичащ себе си и здравето си човек, в своеобразен учебник по психология и разгадаване на характеровите особености, в предизвикателство за кулинари.
Енциклопедията разглежда и въпросите за различните видове хранения на човек: социално, идейното , свободно, търси отговорите на фундаменталните въпроси:
"Грях ли е чревоугодничеството, какво е преяждането и какво може да ни причини насилственото хранене?"

Специална глава в книгата е посветена на българските християнски празници и ястията, които се приготвят за тях. Авторката е подбрала интересни и забравени рецепти от различни етнографски области на България, приготвяни от дедите ни за различните празници и носещи съответните енергии.

Всички средства от продажбата на "Кулинарната психология" ще се използват за издаването и на Каталог на щастливите храни, който ще е част от голяма национална кампания.

Книгата на Мария Стефанова е своеобразен реверанс към производителите на биохрани и почитателите на здравословното хранене.

Официалната среща на читателите с "Кулинарната психология" на Мария Стефанова е на 7-ми ноември в Казанлък.