В Айтос откриват защитено жилище и детска градина
В Айтос откриват защитено жилище и детска градина / netinfo

Втора база на ОДЗ "Пролет" и Защитено жилище се откриват днес за празника на Айтос - Димитровден.

Детското заведение е изградено, оборудвано и обзаведено по общински проект "Социално включване" на МТСП с финансиране от Световната банка. Формирани са две яслени и една детска групи. Тук се помещава и консултантски център за работа с деца и родители. 70 малчугани от Айтос са новите обитатели на сградата. Заведението функционира като база №2 на ОДЗ "Пролет". В самото ОДЗ също предстои да се сформират две нови групи от по 25 деца.

Осем младежи с леки умствени проблеми имат нов дом в Айтос. Това стана възможно с реализацията на проекта "Изграждане на защитено жилище в гр.Айтос". В него са настанени млади хора, които излизат от домовете в Кошарица и Искра. Четири от стаите в дома са самостоятелни, а в останалите са настанени по две деца. Проектът "Изграждане на защитено жилище в гр.Айтос" е на стойност 413 581 лв. и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013г.

Празникът за айтозлии започва в храм „Св. Димитър" с празнична Света Литургия. На пл. "Свобода", в 10.15 часа, са литийното шествие и молебен за здраве и благополучие. В 11.00 часа пак там ще е концертът на ПФА „Странджа". В 18.00 часа е началото на концерта „Айтос празнува" с участието на Тони Димитрова и „5-те сезона" на Стефан Диомов.