Предлагат Здравната каса да не може да иска актуализация на бюджета си
Предлагат Здравната каса да не може да иска актуализация на бюджета си / снимки: БГНЕС
Предлагат Здравната каса да не може да иска актуализация на бюджета си
67663
Предлагат Здравната каса да не може да иска актуализация на бюджета си
  • Предлагат Здравната каса да не може да иска актуализация на бюджета си

Средствата, надвзети от здравните ни вноски, които се очаква да достигнат 30 млн. лева до края на годината, ще бъдат прехвърлени за плащане на болниците. Това реши на днешното си заседание Надзорния съвет на Здравната каса, съобщи за Дарик представителят на пациентите в него Иван Димитров.

Той уточни, че предстои другата седмица да се отправи искане за актуализация на бюджета на касата със 100 млн. лева. Като към тях се прибавят и 30-те милиона от здравни вноски, дефицитът на касата за 2013-а ще бъде покрит.

Притеснително за пациентите обаче се яви предложение за промяна в Закона за бюджета на касата, изпратено от здравния министър д-р Таня Андреева до финансовата институция. Според него директорът на касата и Надзорният й съвет вече няма да имат правото да искат актуализация на бюджета, когато не достигат средства. Такава ще може да се осъществява само по искане на Здравното министерство и Министерството на финансите.

Димитров увери, че се чувства удовлетворен от решението 30-те милиона, които ще останат надсъбрани от здравните ни вноски, да се похарчат за болниците, а не, както миналата година - да отидат в държавния резерв.

„Това са нашите пари. Но пак можеше да отидат някъде. Както миналата година бяха 100 млн., можеше пак да отидат някъде. Защото миналата година Надзорният съвет не го е направило и те са заминали. Надзорният съвет е този, който решава за тези пари”, обясни той.

На базата на това решение, в понеделник Здравната каса ще отправи искане за актуализация на бюджета си със 100 млн. лева, за да може да бъдат разплатени всички дейности и лекарства за тази година, посочи още Димитров.

„Предлага на управителя на Касата да пусне на министъра на здравеопазването, че не достига такава сума и иска актуализация на бюджета. От там министърът на здравеопазването трябва да се обърне към Министерството на финансите и от там по каналния ред”, разясни Димитров.

Предлагат Здравната каса да не може да иска актуализация на бюджета си
netinfo

Притеснително за пациентите обаче се яви предложение на здравния министър да се отнеме правото на Здравната каса да иска актуализация на своя бюджет. „Чакаме мотивите,за да можем да го разглеждаме в понеделник”, коментира Димитров. Следващото заседание на Надзорния съвет предстои да се проведе в понеделник.

По изчисления на пациентски организации ако бюджетът на касата за тази година не бъде актуализиран и предвидените средства за следващата не бъдат актуализирани, се очаква в края на 2014-а дефицитът на финансовата институция да достигне 322 млн. лева.