8097 безработни в областта
8097 безработни в областта / Дима Кирилова,Дарик радио

8097 са регистрираните безработни на територията на областта или нивото на безработица е 14,2%, заяви директорът на агенцията по заетостта в Благоевград Станислава Поповска.

Към края на месец септември по различни програми, включените в заетост лица на територията на Кюстендилска област са 2266.

"Важно е да отбележим, че двете бюра по труда в Кюстендил и Дупница активно работят за реализиране на националния план по заетостта за 2013 г., както и по различни проекти и схеми по ОП "Развитие на човешките ресурси". Най-успешно се реализират схема "Развитие" и схема "Подкрепа за заетост", както и схема, насочена към младежи до 29-годишна възраст, които да стажуват при конкретен работодател.

До края на месеца по националната програма от социални помощи към осигуряване на заетост ще бъдат усвоени 180 места в общинските и областна администрация Кюстендил.
През 2014 г. освен регионалните програми за заетост ще продължи реализирането на националната програма от социални помощи към осигуряване на заетост. Ще продължат и програмите насочени към младежи, продължително безработни и хора с увреждания и безработни над 50-годишна възраст.Ще има най-вероятно и две нови програми. Ще продължим и с организирането на трудови борси", заяви Станислава Поповска.