Стартира изграждането на защитено жилище в Крушари
Стартира изграждането на защитено жилище в Крушари / Дарик Добрич - архив

В Крушари стартират строителните дейности по проект „Изграждане на едно защитено жилище в с.Крушари”. Проектът се финансира по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013г. Основната цел е предоставяне на адектватни грижи за младежи с умствена изостаналост, създаване на среда, максимално близка до семейната, разширяване на съществуващата социална инфраструктура чрез предоставяне на нови резидентни услуги.

За Дарик радио Димитрина Желева – директор на дирекция „ Регионално развитие и хуманитарни дейности” в община Крушари информира, че ще бъде изградена къща за 8 младежи с умствена изостаналост. Там ще бъдат настанени деца, чийто близки и семейства живеят в община Крушари или Добричка област. Това се прави с цел улесняване на контактите с роднините. Останалите деца ще бъдат също изведени поетапно от Дома и ще бъдат настанявани в други Центрове от семеен тип или защитени жилища.

Строителството на защитеното жилище в Крушари трябва да приключи за 4 месеца и ще струва 240 хил.лв. Обзавеждането и оборудването на къщата ще е в рамките на 30 хил.лв.

Домът за деца и младежи с тежка и дълбока степен на умствена изостаналост в Крушари е един от най-големите в страната и е с капацитет 100 деца. В него се отглеждат деца с тежки заболявания от цяла България. За тях се грижи персонал от 70 души. В новото защитено жилище ще бъдат назначени само 4-ма специалисти. „Имаме идеи, надявам се да успеем да ги реализираме, за да използваме досегашната сграда на Дома и да ангажираме и останалите работещи там” – обяви още Димитрина Желева.