Дни на отворените врати в Музея на религиите
Дни на отворените врати в Музея на религиите / DarikNews.bg, архив

Регионалният исторически музей в Стара Загора организира днес и утре Дни на отворените врати в Музея на религиите. От 10 до 18,00 часа всеки жител или гост на града ще може безплатно да разгледа експозициите в сградата и да се запознае с историята на архитектурния комплекс, съобщиха от музея.

Комплексът бе реставриран през 2011 г. по проект на Министерството на културата. Проведените преди това в него археологически проучвания разкриват наслагване на религиозни практики, извършвани в границите на комплекса: останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха (Х-ІХ в. пр. Хр.), езическо светилище, посветено на тракийския конник (ІІ-ІІІ в.), средновековна християнска гробищна църква (края на Х-ХІІІ в.) и мюсюлмански храм (ХV-ХХ в.).

Музеят на религиите е предмет на засилен обществен интерес в Стара Загора след като в началото на октомври се проведе поредното гражданско дело, заведено от мюфтийството в Хасково. От там настояват да им бъде призната собствеността на сградата. Следващото заседание е насрочено за 1 ноември.