Ще подаваме сигнал до телефон 112 и със SMS
Ще подаваме сигнал до телефон 112 и със SMS / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ще подаваме сигнал до телефон 112 и със SMS
67620
Ще подаваме сигнал до телефон 112 и със SMS
  • Ще подаваме сигнал до телефон 112 и със SMS

Депутатите приеха на първо гласуване промените в Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Предвижда се да подаваме сигнал за спешен случай чрез SMS освен с обаждане.

Според вносителите от БСП възможността за използването на услугата на телефон 112 само чрез гласови съобщения поставя в неравностойно положение някои категории хора с увреждания на слуха и говора.

От ГЕРБ обясниха, че не е сигурно дали SMS-a ще стигне до системата за спешни повиквания. Социалистите видяха в това опит за манипулация на обществено важната тема.

И управляващи, и опозиция се обединиха около идеята да се дадат равни права на всички граждани да използват Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Проблемът обаче би дошъл от несигурността ще бъде ли получен SMS-ът за спешен случай и не се ли рискува човешки живот така, попита депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски.

„В краткото текстово съобщение не е възможно първо пострадалият да опише състоянието си. Смисълът на гласовата комуникация е операторът от спешния център да прецени доколко е тежко състоянието на човека и дали е фалшив сигналът или не е. Действително, при хората, които не чуват, това няма как да стане”, подчерта депутатът от ГЕРБ.

В отговор социалистът Петър Мутафчиев заяви, че няма техническа пречка да се удостовери получаването на SMS от спешни център.

„Аз се учудвам на опита да се покаже, че едно добро намерение, осъществимо намерение, което и като практика го има в други страни, и като практика се налага и в България, но по други системи, в момента се опитваме да кажем, че то не е необходимо да бъде прилагано. Имам опасенията, че всичко това се прави, за да не усложним живота на операторите от 112”, коментира Мутафчиев.

„Твърдението, че SMS-а e несигурен, какво казваме с това. Ние трябва да излезем днес и да кажем на българите: Уважаеми български граждани, всички тези, които ползват за разни играчки, за да ви вземат парите по телевизията, гласувайки чрез SMS, вашите SMS-и не е сигурно дали ще пристигнат до тази телевизионна игра. Ако е така, дайте да го кажем, за да не лъжат българските граждани тогава. Не можем да говорим, че SMS-ът не е сигурен, а пък Столична община да използва SMS за синята си зона”, допълни още той.

От ГЕРБ все пак подкрепиха законопроекта. Социалистите предлагат още от 1-ви януари догодина при необходимост да ползваме и услугата SMS към Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112.