Орешарски в Брюксел за заседанието на Европейския съвет
Орешарски в Брюксел за заседанието на Европейския съвет / БГНЕС

Българският премиер Пламен Орешарски ще участва в започващото следобед в Брюксел двудневно заседание на Европейския съвет. Дневният ред на срещата предвижда държавните и правителствените ръководители от ЕС да обсъдят въпросите за цифровата икономика, иновациите и услугите, в контекста на усилията за постигане на по-голяма конкурентоспособност.

В поканата си до участниците в срещата председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой отбелязва, че развитието на единен европейски цифров пазар ще допринесе за постигането на икономически растеж и за разкриването на нови работни места.

Съветът ще обсъди въпроси от областта на икономическата и социалната политика. Очаква се заключенията от заседанието да съдържат послания, свързани с общия банков съюз. Утре Европейският съвет ще обсъди темите от Източното партньорство преди предстоящата в края на ноември среща във Вилнюс. Държавните и правителствените ръководители ще разговарят и за мигрантските вълни в района на Средиземноморието.

Преди началото на заседанието на Европейския съвет премиерът Орешарски и председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев ще участват в среща на ръководителите на европейската левица.