Напусна ни маестро Цанко Делибозов
Напусна ни маестро Цанко Делибозов / archive.dariknews

На 23 октомври от този свят си отиде маестро Цанко Делибозов - главен диригент на Плевенска филхарномия.

Поклонението ще се състои на 25 октомври от 13:30 часа в зала "България" в София.

Маестро Цанко Делибозов е главен диригент на Плевенска филхармония от есента на 2012-та година, когато дирижира концерта при откриването на Международния фестивал Лауреатски дни „Катя Попова" на 9 откомври в Плевен.

Маестро Делибозов е завършил Българската държавна консерватория при професор Влади Симеонов - специалност оркестрово дирижиране. След дипломирането си е диригент на симфоничните оркестри във Враца, Видин и Варна. През периода 1980-1981 г. специализира в Санктпетербургската филхармония.
От 1993 г. е главен диригент на Русенската филхармония, а след обединението й с Операта е музикален директор на Оперно-филхармоничното дружество - Русе.
В продължение на две години е диригент на ОФД - Пловдив. През периода 2004-2006 г. е диригент в операта в Измир, Турция. Носител на награда от конкурса за диригенти "Николай Малко" в Копенхаген.

В своята творческа биография диригентът има конкретно предпочитание към кантатно-ораториални произведения и рядко изпълнявани произведения от класически и съвременни автори, както и творби от българското музикално творчество. Дирижирал е българските балети "Козият рог" на Красимир Кюркчийски и "Нестинарка" на Марин Големинов, "Ромео и Жулиета" на С. Прокофиев и други, оперите "Аида" и "Травиата" на Верди, "Лучия Ди Ламермур" на Доницети и др.

От 2006 г. Цанко Делибозов е диригент на Софийската опера. "Сюита в бяло" е втората балетна премиера след "Козият рог", на която е диригент-постановчик. От септември 2012 г. маестро Делибозов е главен диригент на Плевенската филхармония.
Това е втора огромна загуба за Плевенска филхармония, само седмица след кончината на цигуларката Цветанка Тодорова.

Вечна му памет!