Проф. Илчев за протестиращите студенти: Това е естествена проява, но не е на място
Проф. Илчев за протестиращите студенти: Това е естествена проява, но не е на място / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Проф. Илчев за протестиращите студенти: Това е естествена проява, но не е на място
67600
Проф. Илчев за протестиращите студенти: Това е естествена проява, но не е на място
  • Проф. Илчев за протестиращите студенти: Това е естествена проява, но не е на място

Студентите, които настояват за оставката на кабинета „Орешарски", са информирали предварително ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев за намерението им да окупират най-голямата зала на Алма Матер.

Пред Дарик проф. Илчев коментира, че проявата е естествена, но е ненавременна и не на място. По думите му акцията е трябвало да бъде по-сериозна подготвена. Ректорът предупреди, че е възможно протестът в Софийския университет „да бъде яхнат от мераклии за кариера и власт".

„Винаги съм се разбирал с тях, че държа да бъда осведомен за намеренията им. Това е естествена проява на студентите. Лошото е, че е направена не навреме и не на място. Това е за мен. Не е навреме, защото ако те толкова искаха да протестират, трябваше да го направят по-рано и не е на място, защото все пак Софийският университет е най-малко виновен за тази ситуация", заяви Илчев.

По думите му протестиращите на останалите студенти да имат нормални занятия. „Ако те искат да има ефект, трябваше да го направят след една по-широка подготовка. Тук принципът е малко като при четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа - Ние ще влезем в България и народът ще се вдигне. Не е точно така в нашата история", допълни ректорът на Софийския университет.

Проф. Илчев изрази опасение от това да бъдат яхнати протестите от „мераклии за кариера и власт".

По повод заканата на студентите да останат цяла нощ в Софийския университет, Илчев потвърди, че се е разбрал с протестиращите, че ще остане един дежурен, а не цялата група.