Икономическата комисия в НС одобри на първо четене пушенето в заведения
Икономическата комисия в НС одобри на първо четене пушенето в заведения / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Икономическата комисия в НС одобри на първо четене пушенето в заведения
67598
Икономическата комисия в НС одобри на първо четене пушенето в заведения
  • Икономическата комисия в НС одобри на първо четене пушенето в заведения

Отмяната на тоталната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, предложена от БСП, мина през Икономическата комисия в Парламента. След почти двучасови дебати депутатите от комисията приеха с 8 гласа „за", 4 „против" и един въздържал се промените в Закона за здравето, които предвиждат либерализиране на режима на пушене у нас. От Здравното министерство и от политическа партия ГЕРБ се обявиха твърдо против облекчаването на забраната. Противоположната позиция защити Министерството на икономиката и енергетиката, а единственият народен представител от БСП, който гласува против либерализацията, бе Георги Кадиев.

Пушенето трябва да бъде разрешено на определени места, тъй като от една страна спадът на оборотите в ресторантьорския бранш достигнал до 70% след въвеждането на забраната, а от друга, едва няколко държави в Европа имали толкова строг режим на тютюнопушене, колкото нашият и една от тези държави била Македония. Това са мотивите, с които един от вносителите на промените и депутат от БСП Спас Панчев аргументира тезата си.

„Няма регламент, който задължава България да има такъв строг режим и дори в Европейския парламент има зала за пушачи, а тук в парламента, където сме ние, само навън е законно правото някой, ако желае да пуши. Ние сме едно от малкото изключения в света на аерогарата да няма изградено помещение за пушене", заяви Панчев.

Той е убеден, че след въвеждането на забраната броят на пушачите у нас не само, че не е намалял, но по някои данни дори се е увеличил. Затова депутатът предлага в заведения за хранене до 70 кв.м. собствениците да могат да си избират дали да се пуши, или не, а в по-големите - тютюнопушенето да се осъществява в обособени за целта помещения. Идеята получи подкрепата и на зам. икономическия министър Бранимир Ботев.

„По-добре е лош закон, отколкото слаб закон. Слабият закон, който не се спазва, той развращава", заяви Ботев.

Здравното министерство, представлявано от заместник-министър д-р Бойко Пенков, очаквано обяви, че няма да подкрепи промените. Така щели да постъпят и депутатите от ГЕРБ, съобщи депутатът Александър Ненков.

Ние сме едно от малкото изключения в света на аерогарата да няма изградено помещение за пушене

- Спас Панчев

„Благодарение на този закон, който е Закон за здравето, а не е закон за икономическо насърчаване на малкия и средния бизнес, и 0,0001% да са се отказали и да им е повлияло положително, считам, че сме си свършили работата като народни представители. Тогава защо се връщаме назад", попита реторично Ненков.

Бурно недоволство сред част от депутатите предизвика с изказването си Любен Цонков от „България без дим." Той определи като откровена лъжа твърденията, според които заетостта в ресторантьорския бранш е намаляла значително след въвеждането на режима за пушене.

„В Европа никой не споменава Великобритания, Ирландия, Испания, Франция, Италия, Норвегия, Гърция - това са страни, в които има пълна забрана за тютюнопушене. Това е абсолютно вярно", каза Цонков.

Според промените пълната забрана за пушене на закрито ще остане в сила за административните сгради, офисите, детските градини и училищата, болниците, както и за заведенията за бързо хранене.