Предлагат създаването на общинско предприятие „Чистота”
Предлагат създаването на общинско предприятие „Чистота” / netinfo

Ръководителят на групата общински съветници от БСП Илия Златев внесе днес в деловодството на община Стара Загора предложение за създаване на общинско предприятие "Чистота". „

„Дейностите по чистотата: сметосъбиране и сметоизвозване, улично метене и миене, поддръжка на депо за битови отпадъци, както и зимно дежурство и поддръжка на градската и общинска пътна мрежа на Стара Загора, са едни от най-важните задължения на местната власт. За осъществяването им Община Стара Загора ежегодно изразходва значителен финансов ресурс. Същият се акумулира чрез заплащаната от граждани и фирми такса „битови отпадъци".

Поради тази причина, от съществено значение е до колко ефективно и максимално икономично Община Стара Загора се разпорежда с тези средства. Защото от тяхното правилно управление зависи предоставянето на качествени услуги в областта на чистотата на жителите на града и населените места от общината.

Следва да се вземе под внимание и факта, че с изграждането и пускането в експлоатация на регионалното депо за битови отпадъци през 2015г. средствата необходими за неговото поддържане ще нараснат значително. Всичко това няма как да не се отрази върху размера на такса смет", се казва в предложението на Илия Златев.

Според него община Стара Загора е длъжна да търси начини за намаляване или облекчаване на финансовата тежест върху фирмите и жителите на Общината. „По същество Общината предоставя тип монополна услуга и не бива да се допуска такса „битови отпадъци" да се превръща в допълнително данъчно бреме за населението", се казва още в предложението на общинския лидер на БСП.

„Предвид гореизложеното, намирам за целесъобразно и правилно да се върви към създаването на общинско предприятие „Чистота", осъществяващо дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване, улично метене и миене, поддръжка на депо за битови отпадъци, зимно дежурство и поддръжка на градска и общинска пътна мрежа. По този начин ще се икономиса значителен финансов ресурс, който до сега отива, като норма на печалба в частната фирма концесионер".

Илия Златев предлага на Общинския съвет да създаде общинско предприятие „Чистота" на основание чл. 52 и 53 от Закона за общинската собственост и чл.21,т.23 от ЗМСМА от датата на изтичане на срока на договора със сегашния концесионер - 26 юни 2016 година.

Правилникът за устройството и дейността на Общинско предприятие „Чистота" да бъде приет от Общинския съвет до 30 юни следващата година, предлага още Илия Златев.

„С Правилника да се определят предметът на дейност, структурата, управлението, численият състав и правата и задълженията на предприятието по отношение на предоставеното му общинско имущество.

Общински съвет Стара Загора да възложи на Кмета на Община Стара Загора да извърши всички необходими разчети свързани с финансовото и материално обезпечаване по създаване на Общинско предприятие „Чистота", като до края на 2014г. ги внесе за обсъждане в Общинския съвет", пише още в предложението си общинският лидер на БСП в Стара Загора.