Иван Тотев за скандалните записи: Няма съмнение, това е моят глас
Иван Тотев за скандалните записи: Няма съмнение, това е моят глас / БГНЕС

„Няма съмнение, че това е моят глас. Но това какво е извадено, какъв е целият контекст, можем да си говорим много дълго време. Когато си в тесен кръг се чувстваш спокоен да говориш свободно", каза пред Нова тв кметът на Пловдив Иван Тотев по повод записите, от които става ясно, че "трябва да се удари областният управител" и за "назначенията на хора от ГЕРБ в общината".

„Когато си на партийно събрание трябва да дадеш мотивация и сигурност на хората. Трябва ли да живеем в страх? Не можем да се подслушваме така. Това е абсурдно", добави още той.

По думите му неговите назначения нямат нищо общо с това, което хората четат по вестниците. „Ние говорим за директор на ВиК. Нямаме 120 души от ГЕРБ, назначени в общината", категоричен беше Тотев. Той заяви още, че благодарение на хората от ГЕРБ и тяхната квалификация управлението на община Пловдив е толкова добро. „В Пловдив няма скандали с назначени хора от ГЕРБ", подчерта кметът.

"В последните 4 години сме реализирали много кадри. Естествено, че има хора, които са от ГЕРБ. Много подготвени хора имаме, които са на много позиции", обясни Тотев относно репликите от записите, касаещи назначенията в община Пловдив.

Попитан колко души е сменил, когато е дошъл на власт, той каза, че е сменен целият ръководен персонал. „През последните три месеца имаме тотална чистка на ръководни кадри", допълни той и заяви, че политиката на ГЕРБ не е такава.

Той отрече информацията да са назначавани хора в общинската болница „Св. Пантелеймон".

По повод негова реплика, която се чува в записите: "Ние много добре го изиграхме и никой не разбра" по адрес на областния управител Венцислав Каймаканов, Тотев обясни, че са го изиграли с това, че успели да популяризират една тайна, а именно, че той е назначение на ДПС.

Кметът на Пловдив каза още, че е нелогично твърдението, че проект за 30 млн. лв. е подаден от общината абсолютно умишлено. Проектът бил прекалено важен за Пловдив, за да бъде саботиран по този начин.

"В случая имаме нерегламентирано подслушване", заяви пловдивският кмет и добави, че няма да се наема да посочва "къртицата", а ще изчака резултатите от разследването.

Окръжната и районната прокуратура в Пловдив се самосезираха заради изтекъл компрометиращ запис на кмета на града Иван Тотев.

Аудиозаписът бе изпратен към редица медии в понеделник. В него се чуват обясненията на кмета, че общинският съвет в Пловдив взима нарочно подготвени незаконосъобразни решения. Записът е направен на партийно събрание на ГЕРБ, водено от Тотев в качеството на местен партиен лидер. Той обяснява как градският парламент умишлено гласува незаконни решения, за да бъдат връщани от областния управител Венцислав Каймаканов (ДПС). Целта е вината за нереализираните в града проекти да пада върху него, а не върху общинската администрация.

От скандалния аудиозапис става ясно още, че кметът на Пловдив е назначил на работа в общината 500 членове на ГЕРБ. „Досега сме прибрали толкова народ в Общината, колкото не можеш да си представиш". С тези думи Тотев отговаря на притеснен член на ГЕРБ, който го пита за чистката на техни хора в държавата от различни ведомства и институции. „Постоянно ги прибираме, кой откъдето е артисал", се чува още да казва Тотев.