2 лв. са нужни на чужденците, за да заобиколят мораториума за земята
2 лв. са нужни на чужденците, за да заобиколят мораториума за земята / БГНЕС

Срещу начален капитал от два лева всеки чужденец може да стане собственик на земеделска земя у нас въпреки мораториума, наложен от парламента. Правото на това е разписано в българското законодателство, според което няма проблем чужд гражданин да основе фирма у нас и чрез нея да притежава имот.

По смисъла на Закона за собствеността на земеделска земя: „земеделските земи могат да бъдат собственост на граждани, на държавата, на общините и на юридически лица”. В следващите текстове се уреждат възможностите за собственост от чужди лица, но нито в този, нито в друг закон се забранява на чужди граждани да основават фирма у нас – българско юридическо лице или казано с други думи: българска фирма.

В интернет могат да бъдат намерени различни оферти на фирми, които могат да помогнат на всеки да си регистрира собствена фирма. Формално, за да си регистрираме дружество с ограничена отговорност, или както е известно като ООД, са ни необходими два лева начален капитал.

Разбира се, регистрацията е съпътствана с множество други разходи и стъпки. Обикновено, регистрацията струва около 250 – 300 лева, като в това се включват и разходи по регистрацията в Агенцията по вписванията, такса за запазване на името на фирмата, откриване на сметка на фирмата и други.

Основно земеделските земи се притежават чрез дружествата със специална инвестиционна цел. Капиталът на едно такова дружество не може да бъде по-малък от 500 000 лв.