Да се забрани на младите шофьори да карат мощни коли, предлага депутат
Да се забрани на младите шофьори да карат мощни коли, предлага депутат / БГНЕС
Да се забрани на младите шофьори да карат мощни коли, предлага депутат
67570
Да се забрани на младите шофьори да карат мощни коли, предлага депутат
  • Да се забрани на младите шофьори да карат мощни коли, предлага депутат

Разгорещен скандал предизвика обществена дискусия за промени в Закона за движение по пътищата, която се проведе в Народното събрание. Срещата, организирана от депутати от Коалиция за България, в която взеха участие народни представители, служители на КАТ, и редица браншови организации, имаше за цел да се обсъди необходимостта от създаването на нов закон. Вместо това обаче участниците в дискусията влязоха в остри спорове без да постигнат какъвто и да е консенсус по отношение на предложенията си.

Според едно от тях в новия закон трябва да има текст, който да забранява на младите шофьори да карат мощни автомобили.

Още в първите минути на дискусията депутати и представители на неправителствения сектор започнаха с критики по отношение на дължината на изказванията. Мария Димитрова от „Безопасни улици" влезе в спор с Татяна Буруджиева от БСП. Бившият транспортен министър Ивайло Московски пък нарече "пълни глупости" обсъжданите предложения на левицата за промени в закона и разкритикува лошата организация на срещата, а Алекси Кесяков от Държавно обществената комисия по безопасност на движението заяви, че докато тече спорът, някой вероятно умира на пътя.

В крайна сметка сред предложенията от дискусията могат да се откроят няколко. Мария Димитрова, чиято дъщеря умира след инцидент на пешеходна пътека, предложи по-тежки глоби за нарушителите на пътя: „За системните нарушите не да бъде само глоба, нека да бъде обществено полезен труд. Нека той да разбере, че няма как в населено място да си позволява да кара със 100 или със 120 км в час".

Димитрова предложи още в изпитните тестове след шофьорските курсове да бъдат включени и въпроси по текстове от НК. От своя страна червената депутатката Татяна Буруджиева лансира предложението - на младия шофьор да не е разрешено да кара мощни автомобили: „Защото тогава, при коли, които не са толкова мощни, при недостатъчно добре обработените му реакции или опит, който той има, няма да са толкова фатални".

Изключително строг ще е законът и към употребата на алкохол и високите скорости. Идеята е младите шофьори, които се качват почерпени зад волана, да бъдат санкционирани при по-ниска граница на алкохол в кръвта.

Обмисля се в зависимост от количеството алкохол, с което те хванат на пътя, санкцията да е различна. Сред по-крайните идеи е пияните зад волана да полагат обществено полезен труд, а при системни нарушения - да се отнема книжката.

В крайна сметка участниците в дискусията се обединиха около мнението, че е по-разумно вместо да се правят редица промени в сега действащия Закон за движение по пътищата, да се изготви напълно нов.